Magyarországi ruszin közösség címerét áldotta meg Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. március 30., szombat | 17:50

Március 27-én, a szerdai általános kihallgatáson Ferenc pápa megáldotta a magyarországi ruszin közösség címerét, melyet Kramarenko Viktor közösségi elnök és Giricz Vera szóvivő vitt el a Szentatyához. Az eseményről Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita számolt be a Vatikáni Rádió műsorában.

Minthogy a ruszinok döntő többsége görögkatolikus keresztény, képviselőik Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita segítségét kérték – így jutottak el a Vatikánba, hogy Ferenc pápa áldását kérjék a debreceni közösségi házukban készített ruszin címerre.

A Szentatya örömmel és készségesen tett eleget kérésüknek, így a ruszin küldöttség képviselői megáldott címerrel térhettek haza Debrecenbe.

A ruszinok – rutének – egy ősi kisebbségi népcsoport a Kárpát-medence északkeleti részén. A közel 70-80 ezer ruszinból mintegy 5 ezren élnek Magyarországon. Sokan vannak Szlovákiában is, ám a többség Kárpátalján él.

A Vatikáni Rádió stúdiójában a Vértesaljai László SJ által készített interjú során Kocsis Fülöp elmondta: a ruszinok beszélik a még élő legősibb szláv nyelvet, miként a csángó magyarok egy archaikus magyar nyelvezetet őriznek. Az 1600-as évektől kezdve görögkatolikus felekezetűek; hitükért sokat szenvedtek. Egyik legjelesebb képviselőjük a szovjet diktatúrában vértanúhalált szenvedett Boldog Romzsa Tódor munkácsi ruszin görögkatolikus püspök – ismertette az érsek-metropolita. – A ruszinok egyik nagy problémája, hogy nincs anyaországuk, közösségeiknek mindenütt maguknak kell helytállniuk és jogaikat érvényesíteniük. Ezért is fontos számukra, hogy Debrecenben közösségi házat építsenek, amihez egy kis fatemplomot is megálmodtak. Szívből remélik, hogy egyszer majd felcsendül benne az ősi szláv nyelven Isten dicsérete.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria