Májusi rózsafüzér-staféta Írországban

Kitekintő – 2016. május 4., szerda | 18:17

Az irgalmasság szentévében az írországi armagh-i főegyházmegye rózsafüzér-stafétát hirdetett meg a területén lévő összes iskolában májusban, a Szűzanya hónapjában.

A kezdeményezés célját Eamon Martin érsek, Írország prímása április 29-én az Ír Katolikus Püspöki Konferencia honlapján közzétett üzenetében fejtette ki: „Az volt a szándékom, hogy a főegyházmegye fiataljai májusban a lehető legnagyobb számban közösen imádkozzanak el egy tized rózsafüzért, minden nap délben. Majd, mint egy stafétabotot, adják tovább családtagjaiknak és barátaiknak a rózsafüzér imát. Ennek a stafétának a célja, hogy bevezessük a diákokat és az iskolai személyzetet hitünk titkaiba, és részesei legyünk az irgalmasság szentévében annak, amit Ferenc pápa a »kegyelem és a spirituális megújulás rendkívüli pillanatának« nevezett.”

A főegyházmegye számos iskolája válaszolt az érsek felhívására: eddig már 19 ezer szentolvasót osztottak szét, megannyi imalappal. Sok diák saját rózsafüzérét hozza el az iskolai imára. Martin érsek, Írország prímása üzenetében arra szólítja fel az armagh-i főegyházmegye minden hívét, hogy fogadja és adja tovább a „rózsafüzér-stafétát”. A főegyházmegye honlapján (www.archdioceseofarmagh.com) számos segédanyag megtalálható azok számára, akik még nem ismerik vagy már elfelejtették a rózsafüzér imát.

Az érsek üzenetében emlékeztet a szívéhez különösen közel álló domonkos tanításra: „Rosarium magis est modus praedicandi quam orandi” – azaz a rózsafüzér több mint az ima egy módszere, egyben a hithirdetés módja is.

Írország prímása végül utal Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítására, amely többek között azt tanítja, hogy a gyermekeknek szükségük van jelképekre, cselekedetekre és történetekre. A szentolvasó mind a hármat magában foglalja – a rózsafüzér egy-egy szeme csodálatos jelkép, a titkok történeteket tartalmaznak, az ima pedig cselekvés.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria