Máltai idősklub épül Marosvásárhelyen

Külhoni – 2015. február 18., szerda | 11:40

Napközi rendszerben működő idősek klubját indít hamarosan a Romániai Máltai Segélyszolgálat marosvásárhelyi szervezete. A máltaiak egy olyan helyet szeretnének biztosítani, ahol az idősek úgy érzik: szükség van rájuk – számol be a Székelyhon.ro.

A romániai magyar lap Tulit János nyugdíjas építésszel, a szervezet vezetőségi tagjával beszélgetett jövőbeni terveikről. A Berek utcai székházat 1996-ban vásárolta az akkori vezetőség. Tulit János feleségével, Victoriával, a szervezet elnökével 2001-ben tért vissza Nagyenyedről Marosvásárhelyre, és hazatérve úgy érezték: a Máltai Segélyszolgálat által vezetett, szervezett számos tevékenységnek kicsi a Berek utcai székház.

Az éppen felújítás alatt álló épület tenyérnyi udvarán még rengeteg a tennivaló, de a manzárd befejezése is jócskán várat még magára. Az alsó szinten az idősek klubja működik majd, a manzárd a fiataloké lesz. Az idősekkel való munkához is sok változtatást kellett végrehajtani: szobákat nyitottak egybe, folyosót számoltak fel, mosdóhelyiségeket létesítettek.

Egyelőre csak az alsó szint van olyan állapotban, hogy hamarosan el lehet kezdeni az idősekkel való foglalkozást. „Bár nem szeretnék senkit kritizálni, sokan tapasztaljuk: lehet kacsalábon forgó vár is az az idősek otthona, aki negyven-ötven évet leélt egy lakásban, csak a saját ágyához ragaszkodik. Ezzel a programunkkal a családnak vagy magának az idős személynek szeretnénk segíteni azzal, hogy reggeltől késő délutánig foglalkozunk vele” – fogalmazott Tulit János, hozzátéve, hogy nem beteggondozói szolgálatról van szó. Éppen ezért elsősorban olyan idős embereket várnak felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül a klubjukba, akik nem mozgássérültek, de gyorsan hozzáteszi, ha mégis azok lennének, a gondviselés azt is megoldaná.

Terveik szerint a klub hét-nyolc személyt foglalkoztatna. Első körben szeretnék megszervezni a máltaiak klubját, amelyen minden idős részt vehet. Ezek a foglalkozások, együttlétek azért lesznek hasznosak, mert a résztvevők közül választják majd ki azt a néhány személyt, akivel az idősek klubját indítanák. „Nagyon fontos, hogy a klubtagok megértsék egymást, ne duzzogjanak egy-egy sarokban, hanem jól érezzék magukat” – hangsúlyozta. Ezeket az „előválogatónak” is nevezhető alkalmakat április végén szeretnék indítani.

A tervek szerint az idősek a Berek utcai házban tízóraiznának, ebédelnének és uzsonnáznának. A csak munkanapokon működő klubban tíz-tizenkét személy felváltva segít be a munkába, és a napot barkácsolással, emléktárgyak készítésével, társasjátékozással, filmnézéssel töltik majd.

A munkálatok befejezéséhez faanyagra van szükségük, valamint deszkákra a manzárdra vezető lépcsőhöz, ezenkívül szeretnék hőszigetelni a manzárdot és az épületet kívülről. Ezek megvalósításához szívesen fogadnak pénzadományokat, de a kétszázalékos adófelajánlásokat is, hiszen ebből több tucat embernek egész évben biztosítani tudják a kenyeret. Az adakozni és segíteni kívánók szándékaikat a +40/0728-332.008-as telefonszámon jelenthetik be.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria