Mátraverebély-Szentkúton tartják a magyar piaristák 52. tartományi káptalanját

Megszentelt élet – 2019. március 25., hétfő | 17:10

Március 25-én Mátraverebély-Szentkúton megkezdődött a Piarista Rend Magyar Tartományának káptalani gyűlése. A nyitó szentmisén a káptalan tagjai Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel együtt ünnepelve kérték a Szentlélek kegyelmét a következő hét tanácskozásaihoz.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mohos Gábor püspök prédikációjában kiemelte, hogy éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén kezdődik a káptalan, amely a megtestesülés ünnepe is, így szemünk elé kerül a Szentlélek szerepe és Mária példája is.

Mária nemcsak befogadja Isten kegyelmét, hanem mer kérdezni, azaz a valóság talaján állt. Így a káptalani tagoknak is egyszerre kell figyelnük az értelem és a spiritualitás szerepére a tanácskozás során – mondta a főpásztor.

A részt vevő huszonnégy piarista szerzetes a következő napokban áttekinti a káptalanra készült jelentéseket, beszámolókat, a hét további részében pedig megválasztja a következő négy év tartományi vezetését, és határozatokat hoz a jövőre nézve.

*

Az első, a magyar tartományt érintő káptalan 1723-ban volt Nyitrán. A kommunista diktatúra időszaka alatt, 1976-ig nem lehetett tartományi káptalant tartani. Azt követően háromévente, 1991-től pedig négyévente rendeztek káptalant a piaristák.

A tartományi káptalan tagjai a tartományfőnök, négy asszisztense, a kilenc házfőnök, az ökonómus, a titkár, a novíciusok és a növendékek magiszterei, valamint a helyi káptalanokon megválasztott vokálisok (képviselők), akik ugyanannyian kell hogy legyenek, mint a hivatalból megválasztott tagok.

A káptalannak három része van: az elöljárók beszámolóinak meghallgatása és azok megvitatása; az új elöljárók megválasztása, továbbá a jövőre vonatkozó tervezés és határozatok meghozatala.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Szakál Ádám SP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria