Elhárul az akadály a međugorjei zarándoklatok egyházi szervezése elől?

Kitekintő – 2017. december 14., csütörtök | 20:40

Henryk Hoser varsó-pragai érsek Ferenc pápa megbízásából, a Szentszék különleges küldötteként 2017-ben több alkalommal Međugorjéban járt. Az érsek az Aleteia szerkesztőségének elmondta: Ferenc pápa a közeljövőben várhatóan döntést fog hozni a jelenések valódiságáról.

„Međugorjéban a kultusz engedélyezett. Nincs megtiltva, és nem kell titokban végezni” – erősítette meg Henryk Hoser varsó-pragai érsek, akit néhány hónappal ezelőtt küldött ki Ferenc pápa Međugorjéba. Nem azért, hogy a jelenések valódiságát vizsgálja, hanem azért, hogy felmérje a lelkipásztori állapotokat; hiszen ez zarándokok millióit érinti, akik évente összegyűlnek ezen a helyen.

Eddig a zarándokutakat nem szervezhették hivatalos egyházi csoportok, a hívek végezhették egyénileg, vagy más kezdeményezések által. Mostantól kezdve a hivatalos egyházi szervezések is zöld utat kapnak.

„Az én feladatom arra irányult, hogy megvizsgáljam az ottani lelkipásztori állapotokat, és további lépésekre tegyek javaslatot” – mondta az érsek megbízatásáról a bosznia-hercegovinai zarándokhelyet illetően, amely emberek millióit vonzza 1981 óta, amióta az állítólagos Mária-jelenések megkezdődtek.

„Egyházmegyék és más intézmények nyugodtan szervezhetnek hivatalos zarándoklatokat Međugorjéba. Többé ez már nem jelent problémát – magyarázta Henryk Hoser, aki Varsó melletti rezidenciájában nyilatkozott az Aleteiának. Hozzátette: „Ferenc pápa nemrég kért meg egy albán bíborost, hogy adja át áldását a Međugorjéban tartózkodó híveknek.”

„Le vagyok nyűgözve attól a munkától, amelyet a ferencesek végeznek azon a helyen. Egy viszonylag kis csapattal – gyakorlatilag egy tucatnyian vannak –, óriási gondot fordítanak arra, hogy üdvözöljék a zarándokokat. Nyaranta megrendezik az ifjúsági fesztivált. Idén 50 ezer fiatal érkezett az egész világról, több mint 700 pap kíséretében.”

„A gyónások száma folyamatosan magas. Ötven gyóntatószék áll rendelkezésre, de ez is kevésnek bizonyul. Mély gyónások ezek – emelte ki az érsek. – Itt egy jelenséggel van dolgunk. És ami ezen túl igazolja a hely hitelességét, az a karitatív szervezetek masszív jelenléte a szentély körül. Továbbá egy másik szempont: az erőfeszítés, amit a keresztény formáció érdekében tesznek. Évente szerveznek konferenciákat eltérő szinteken és közönségeknek (papoknak, orvosoknak, szülőknek, fiataloknak, pároknak…)”.

„A korábbi, jugoszláviai püspöki konferencia dekrétuma, melyet a balkáni háború előtt bocsátottak ki, és amelyben ellenjavallották a püspökök által Međugorjéba szervezett zarándoklatokat, hatályát vesztette” – tette hozzá. – Vannak más helyek is, ahol szintén jelenésekről számolnak be, mint például a ruandai Kibeho, ahol az egyházmegye püspöke engedélyezte a kultuszt, és elindította a jelenések valódiságára irányuló vizsgálatokat.

Henryk Hoser arról is beszélt, hogy a XVI. Benedek pápa által létrehozott, Camillo Ruini bíboros által vezetett, és a jelenések valódiságának vizsgálatát célzó bizottság végső véleménye kedvezőnek tűnik.

„Számomra különösen is megindító látni, hogy minden látnok a családi életet választotta” – töprengett el Hoser érsek. – „Napjainkban a családi élet óriási jelentőséggel bír. Mindannyian családból jövünk. Harminchét év telt el! Akik akkor tinédzserek voltak, ma már nagymamák!”

„Mindenesetre a végső döntést a pápa fogja meghozni. A dokumentumok már az államtitkárságon vannak. Bízom benne, hogy a végső döntés megtörténik” – zárta nyilatkozatát a Szentszék különleges küldötte.

Forrás és fotó: Aleteia

Fordította: Koszoru Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria