Még bizonytalan a Szíriában eltűnt olasz pap sorsa

Kitekintő – 2013. augusztus 14., szerda | 16:24

Még mindig nem lehet biztosat tudni a július 29-én Szíriában eltűnt olasz jezsuita pap, Paolo Dall’Oglio sorsát illetően. A vele kapcsolatos utolsó információ szerint Rakkába ment egy dzsihádista csoporttal tárgyalni, mely több száz túszt tart fogva. Sorsáról azóta több feltételezés született, ám megerősítést mindezidáig egyik sem nyert.

Csupán annyi tudható biztosan, hogy az atya a Szíria északi részén fekvő Rakkába ment, hogy tárgyalást folytasson az „Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIL) nevű dzsihádista csoport vezetőivel az általuk fogva tartott túszok elengedése érdekében. A szervezet több száz embert rabolt el az ellenőrzésük alatt tartott területen, és feltehetőleg így tettek Dall’Oglio atyával is, akinek eltűnésével kapcsolatban azóta is csupán találgatások láttak napvilágot.

Ezek közül a legfrissebbet Lama Al Atassi, a szíriai Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának tagja tette közzé a Facebookon. Meg nem erősített, de a posztoló szerint „biztos” források alapján Dall’Oglio atyát az al-Kaidához kötődő ISIL tagjai megölték. Atassi úgy véli, hogy ebben a dzsihádista csoport mellett az el-Aszad rezsim titkosszolgálatának is szerepe van, mivel tagjai beépültek az ISIL soraiba, és így Atassi szerint maguk is hozzájárultak Paolo Dall’Oglio meggyilkolásához.

Az olasz külügyminiszter az Ansa olasz hírügynökség kérdésére augusztus 12-én kijelentette, hogy mivel megerősítésre nem került, a hír „erős fenntartásokkal” kezelendő. Biztos információ hiányában a Vatikán is hasonlóan nyilatkozott. A Szentszék az esetet egyébként a damaszkuszi apostoli nunciatúrán és a római jezsuita kúrián keresztül folyamatosan figyelemmel kíséri.

A dzsihádista csoportok ellen és a több száz túsz – köztük Paolo Dall’Oglio – szabadon engedéséért jelenleg is tüntetések zajlanak Rakkában.

La Croix/Magyar Kurír