Megalakult a Református Egyházak Világközössége

Kitekintő – 2010. június 22., kedd | 11:12

A református egyházak két nagy világszervezetének összevonásával június 18-án létrejött a Református Egyházak Világközössége.

Az új szervezetet – amely a Református Világszövetség (RVSZ) és a Református Ökumenikus Tanács (RÖT) összevonásával jött létre – 227 református egyház alkotja és 180 különböző országban élő 80 millió keresztény hívőt képvisel.

Az alapszabályt a magyar delegáció és az európai tagegyházak nevében Bölcskei Gusztáv, a református közösség európai elnöke látta el kézjegyével. A közösség kimondásával a REV célja, hogy a mintegy 80 millió tagot számláló református, presbiteriánus, kongregacionalista és egyesült tagegyházakat a korábbinál nagyobb súllyal képviselje a római katolikus, ortodox, evangélikus és karizmatikus egyházakkal, valamint ezek világszervezeteivel folytatott ökumenikus párbeszédben.

A plenáris ülés után regionális találkozókra kerül sor, ahol egy-egy kontinens képviselői gyűlnek össze, hogy többek között az új világszervezet vezető testületébe történő választásról egyeztessenek – írja a reformatus.hu.

A világközösség létrehozása történelmi fordulatot jelent nemcsak a református egyházak, hanem Krisztus egész egyháza számára – nyilatkozta a jelentős esemény kapcsán Olav Fykse Tveit lelkész, az Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Ez a döntés Isten Egyháza látható egységének újabb megnyilvánulása, és egyben Isten ajándékát és a reménység jelét fejezi ki. 

Magyar Kurír

Kép: www.reformedchurches.org