Megáldották az új szepsi katolikus iskola tantermeinek keresztjeit

Külhoni – 2015. szeptember 15., kedd | 8:58

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén áldották meg a Szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Óvoda, Alapiskola és Gimnázium tantermeit, és ünnepélyesen elhelyezték az osztálykereszteket a termekben – tájékoztatta szerkesztőségünket Gábor Bertalan esperes, plébános.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A keresztek felajánlásáról szóló felhívásra huszonöten válaszoltak. Az első keresztet, ahogy arról korábban hírt adtunk, Erdő Péter, bíboros ajándékozta az új iskolának, a másodikat pedig Bernard Bober kassai érsek, metropolita.

A szeptember 14-i ünnepségen jelen volt Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki szintén adományozott egy keresztet az iskolának. Köszöntőjében elmondta, családja egyik becses örökségét ajándékozza az iskolának, ezzel is jelezve a közös kincs, felelősség és összetartozás tagadhatatlanságát.

Az áldás szertartását Juhász Attila, tornai plébános végezte, aki a régióban elsőként indított magyar tannyelvű egyházi kisiskolát Szádudvarnokon. Ő helyezhette vissza először ünnepélyesen az osztályba azt a keresztet, amelyet az egyházi iskolák likvidálásakor egykor onnan eltávolítottak.

A diákok Nagy Imre tanár vezetésével énekszóval kísérték a liturgikus áldást, amelynek végén csatlakoztak a szeptember 14-ére az üldözött keresztényekért és a hazájukból elvándorolni kényszerültekért meghirdetett imanaphoz.

Az ünnepi áldás előtt Nagy István iskolaigazgató köszönetet mondott az áldozatkészségért és a kezdeti nehézségek példás elviseléséért, majd felolvasta Rácz Olivérnek, a Kassai Šafárik Egyetem orvosprofesszorának levelét, aki arról értesítette a diákokat, hogy külön adománnyal támogatja az induló iskolaközpontot.

Fotó: Kuzma Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria