Megáldották a győri megyei kórház új kápolnáját

Hazai – 2019. november 21., csütörtök | 10:39

November 20-án szentmise keretében áldotta meg Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház C2 épületének 6. emeletén újonnan kialakított kápolnát.

Veres András püspökkel koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Benkó Attila győri kórházlelkész, Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa, valamint Berkes Gyula győr-nádorvárosi plébános.

Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében arról beszélt, mit jelent a kórház életében az új kápolna. Hangsúlyozta, hogy ez a hit megélésének helyszíne, s „nagyon gyakran vagyunk abban a helyzetben, amikor a lélek ápolása többet jelent, mint amit mi, orvosok tudunk tenni.”

Veres András köszönetét fejezte ki a kórház igazgatói testületének, hiszen a kápolna kialakítására ők adtak engedélyt. Örömmel hangsúlyozta továbbá, hogy igen méltó helyet sikerült felszabadítani e célra.

„Egy olyan helyen vagyunk, amely vágyaink, reményeink és hitünk szerint a kegyelem forrásának helyszíne lesz” – fogalmazott a főpásztor. Kiemelte, hogy nem Istennek van szüksége a kápolnára, hanem az embereknek. A kórház sajátos hely, hiszen olyan életállapotba került testvéreink tartózkodnak itt, akik betegségük miatt elgondolkodnak az élet nagy kérdéseiről. Amikor már nem a földi dolgok érdeklik az embert, hanem a saját sorsa, akkor a Teremtőbe kapaszkodik, és felé fordul. A kórházi betegek e kápolnában alkalmat találnak arra, hogy Istenben megbékélésre, nyugalomra leljenek, és életüket képesek legyenek az életet adó Istennek felajánlani.

Elmélkedésében Veres András Kopp Máriát idézte: „a hívő ember gyorsabban gyógyul”, mert a teremtő Isten csodatevő erejével valóban gyógyít. Azonban nem csak a betegeknek van szükségük a kápolnára. Azok az orvosok, ápolók és kórházi dolgozók, akik komolyan veszik hivatásukat, sokszor érezhetik annak igényét, hogy a Teremtő előtt leboruljanak, imádkozzanak. Egy kórházban a halállal nap mint nap találkozni kell. E súlyos lelki teherrel itt békét találhatnak.

Az elbocsátó áldás alkalmával Veres András megemlítette, hogy a katolikusok nagy jelentőséget és kegyelmi gazdagságot tulajdonítanak az újmiséknek; ehhez hasonlóan azoknak a helyeknek is, ahol először ünnepelnek szentmisét, mint most a győri kórház kápolnájában. „Vigyük magunkkal e kegyelmeket, és osszuk meg szeretteinkkel!” – kérte a résztvevőket a főpásztor.

Az ünnepi szentmisén jelen volt Szemerei János evangélikus püspök, valamint a Református Egyház képviselői is, akik hálájukat fejezték ki a kápolna kialakításáért.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria