Megáldották a fehérvárcsurgói Kaszap-központot

Hazai – 2021. november 30., kedd | 16:11

Búcsúi szentmise keretében áldotta meg Spányi Antal megyéspüspök Fehérvárcsurgón az egykori plébániából kialakított ifjúsági és szabadidőközpontot november 28-án. A helyi családok elszántságának köszönhetően immár teljesen felújított épület a Székesfehérvári Egyházmegye tiszteletreméltó fiatal példaképe, Kaszap István nevét viseli.

A már 2012 óta üzemelő szálláshely a folyamatos bővítéseknek is köszönhetően mára már közkedvelt és ismert célponttá vált az ideérkezők körében. Emellett sok-sok saját lelki és egyéb programnak is otthont ad az átalakított plébánia, melynek megújulásáról az alábbiakban Rajki Péter egyházközségi világi elnök beszámolója alapján olvashatnak.

A Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont 2012 májusában nyitotta meg kapuit a fehérvárcsurgói római katolikus plébánia épületében. Az intézmény szálláshely, lelkigyakorlatos ház, közösségi tér a település szívében a helyi római katolikus közösség és az idelátogató felebarátok örömére és épülésére. Az épület önköltségi áron üzemel, jelenleg évente közel hétszáz látogató több mint 1500 vendégéjszakát tölt el itt. Lelkigyakorlatok, hittantáborok, sporttáborok, cserkésztáborok, osztálykirándulások, Mária utas zarándoklatok, közösségi és kulturális rendezvények töltik meg élettel a folyamatos fejlesztés alatt álló épület falait.

2009-ben hét fiatal fehérvárcsurgói családban vetődött fel, hogy hasznosítani kellene a 2000-es évek eleje óta üresen álló helyi római katolikus plébánia épületét.

2010 elején először a régi hittanterem felújítását kezdték meg, a költségek fedezésére jótékonysági bált szerveztek. A befolyt pénzből megvásárolták a hittanterem felújításhoz szükséges anyagokat; a szigetelési munkákat, a laminált padló lerakását, a vakolati hibák kijavítását, a terem festését társadalmi munkában végezték. 2010-ben kialakult egy olyan közösségi helyiség, ahol a családok tagjai tudtak találkozni, illetve a gyerekeknek tudtak játékos összejöveteleket, kézműves foglalkozásokat szervezni, például adventikoszorú-készítést.

Látva az első lépések sikerét, 2011-ben – az egyházközség képviselő-testületével közösen – elhatározták, hogy az épület többi részét is hasznosítani fogják. 

2012-ben a szobák, a villanyhálózat, a folyosó és a vizesblokkok újultak meg. 2013-ban statikailag megerősítették az északi oldalt, ahol közösségi tér kialakításába kezdtek a régi, rossz állapotú helyiségekben, először falat bontottak, majd újravakolás következett. 2014-ben a székesfehérvári alcoás dolgozók 60 órás közösségi munkát végeztek, s mivel ennek ellenértékét kifizette az egyesült államokbeli anyavállalat egy sikeres pályázatnak köszönhetően, így ezt vissza lehetett forgatni anyagköltségbe. 2014–2015-ben teljes egészében elkészült a tálalókonyha és a mintegy ötven fő befogadására alkalmas közösségi tér központi fűtéssel. 2015-re a belső munkálatok szinte 100%-ban elkészültek, így az épület alkalmas lett 35 fő elszállásolására, lelkigyakorlatok, hittanos táborok és egyéb rendezvények megtartására.

A csapat azonban nem elégedett meg ennyivel, elhatározták, hogy minden évben, ahogy anyagi lehetőségeik engedik, fejlesztik a központot, bevételeiket maximálisan visszaforgatták az épület további felújításába. 2016-ban a tető utcafronti része újult meg, 2017–ben egyházmegyei támogatásnak is köszönhetően a tető belső és hátsó, udvari része újult meg. Időközben a szobák új bútorokkal gyarapodtak. 

2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázati forrásból és önerőből elkészült a belső udvar térkövezése, a szobák központi fűtése és az utolsó tetőrész felújítása a keleti oldalon. 2019-ben minisztériumi pályázati forrásból és önerőből kicserélhették az ablakokat, megtörtént a belső festés, valamint az udvar másik részének térkövezése, parkolók kialakítása.

2019-ben a Spányi Antal megyéspüspök fővédnökségével szervezett székesfehérvári Adventi Jótékonysági Est bevétele egy részének a kedvezményezettje a fehérvárcsurgói Kaszap-központ volt. A bevételből oldották meg 2020-ban, hogy kisebb zarándokcsoportokat fogadására is alkalmas legyen az épület; ennek érdekében szétválasztották a gépészeti rendszert, hogy néhány fő fogadása esetén ne az egész épületet kelljen fűteni.

2019-ben és 2020-ban a Magyar Falu Program „A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése” alprogramjának keretében újabb beruházás zajlott: egy új közösségi teret és azt kiszolgáló vizesblokkot alakítottak ki az addig még fel nem újított keleti szárnyban. Önerőből tetőtéri szobát is kialakítottak ugyanebben az épületrészben. 2021-ben a déli és a keleti homlokzat felújítása történt meg.

A lelkes építkező csapat számára nagy boldogság, hogy a vértesi esperesi kerület első lelkipásztori körzetének 105 hittanosa több éven át, nyaranta három hetet töltött el a Kaszap-központban.

A helyiek középtávon tervezik egy kiállítótér kialakítását a padlástérben, a padlásfödém szigetelési munkálatainak elvégzését követően, továbbá az épület alatti pince felújítását és az udvar további fejlesztését.

A Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont kialakulása a hit ereje, a családok összefogása és a kitartó munka eredménye. Az ebben részt vállalók kívánják, hogy az ifjúsági és szabadidőközpont segítse mind Kaszap István boldoggá avatását, mind a magyar ifjúság nevelését.

Kaszap István 1916. március 25-én született Székesfehérváron, tanulmányait a helyi ciszterci gimnáziumban végezte. Tagja volt a Mária Kongregációnak, emellett lelkesen cserkészkedett is. Érdeklődő, impulzív fiatal volt, ez sokszor a tanulás rovására ment, azonban a fiú korához képest szokatlan érettséggel látott hozzá az önneveléshez: színjelesre érettségizett, emellett ifjúsági tornászbajnok is lett.

Azonban nem sokkal azután, hogy 1934-ben belépett a jezsuita rendbe, szervezetét ismeretlen betegség támadta meg. A fájdalmas kezelések és a sok testi szenvedés mellett az is megnehezítette helyzetét, hogy 1935-ben el kellett hagynia a rendet.

Székesfehérváron hunyt el ugyanebben az évben, december 17-én: utolsó erejével – mivel beszélni egy korábbi műtét miatt már nem tudott – még papírra vetett néhány sort szüleinek, majd elvesztette eszméletét, és fél óra múlva meghalt.

Forrás: Mórocz Tamás plébános/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria