Megáldották a szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját

Hazai – 2019. június 21., péntek | 12:20

Június 16-án, Szentháromság vasárnapján Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke megáldotta a szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita templom felújított orgonáját.

A szertartást követően együtt mutattak be szentmisét Kalna Zsolt minorita szerzetesrendi házfőnökkel, a templom plébánosával.

Az ünnepi liturgián Könyves Péter kántor, a felújítás kezdeményezője és megtervezője szólaltatta meg először a hangszert; közreműködött a templom énekkara, a Cantante Domino kórus.

*

A felsővárosi templom orgonáját 1928-ban építette a pécsi Angster orgonaépítő gyár, majd hosszú ideig javítás és karbantartás nélkül működött, végül annyira leromlott az állapota, hogy a ’90-es években végeztek rajta egy nagyobb átépítést, de az sem tette lehetővé a biztos és rendeltetésszerű működést.

2018-ban, az orgona építésének 90. évfordulóján kezdetét vették a felújítási munkálatok, melyeket a hívek adományaiból és a plébánia bevételéből finanszíroztak. Az új anyagok és alkatrészek beépítésével Csibi Balázs sóskúti orgonaépítőt bízták meg. Az orgona 2 manuálos, csúszkaládás, elektromos vezérlésű, 32 önálló regiszterrel bír, melyből 5 értékes nyelvsípsor.

Jelenleg a hangszer már képes szolgálni a liturgiát, de a végleges szakmai átadásra várhatóan ősszel kerül sor, teljes hangolását követően.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria