Megállapodás született a Katolikus Szeretetszolgálat és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet között

Hazai – 2023. január 24., kedd | 16:38

Együttműködési megállapodást írt alá a Katolikus Szeretetszolgálat és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet január 24-én az egyházi szervezet budapesti székhelyén. A megállapodásnak köszönhetően a két szakmai szervezetnek az evangélium és Slachta Margit szellemében folyó együttműködése kap megerősítést – mondta Tóth Tamás, az MKPK titkára a szakmatámogatási rendszer aláírásakor.

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett pályázatokkal több megyében elindulhatott a szociális és gyermekjóléti szakmatámogatás speciális formája. 2022 decemberében a Katolikus Szeretetszolgálat Pest és Nógrád megye ellátási területével kapcsolódhatott a pályázati rendszerhez, és a XXIII. János Otthon mint gesztorszervezet tíz konzorciumi partnerrel létesített együttműködést.

A megállapodás ünnepélyes aláírásakor Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet névválasztásával – a centenáriumát ünneplő Szociális Testvérek Társasága alapítójának nevét vette fel – egy olyan ember előtt tiszteleg és egy olyan ember örökségével vállal közösséget, aki aktívan elkötelezte magát a társadalmi kérdések iránt, s ezzel mindannyiunkat inspirálni tud a szükséget szenvedőkre, gyengékre, elesettekre való odafigyelésre.

„A Katolikus Egyház küldetésének tartja, hogy embertársai mellett álljon minden élethelyzetben, különösen akkor, ha segítségre szorulnak. E feladatvállalás nyomán az Egyház szociális és gyermekvédelmi intézményeiben több tízezer ellátottról gondoskodik. Az MKPK fenntartásában működő Katolikus Szeretetszolgálat ebből a hálózatból mint módszertani központ emelkedik ki” – méltatta a stratégiai partnerségre lépő szeretetszolgálatot az MKPK titkára.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta: a szervezet működése hét évtizedes szakmai tapasztalatát tudja integrálni a szociális és gyermekvédelmi szakmai fejlesztést célzó együttműködésbe.

Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés révén a szociális terület aktuális igényeire, kérdéseire a lehető legmegfelelőbb válaszokat tudják adni. Kiemelte annak fontosságát, hogy az állam és Egyház között eredményes, intenzív együttműködés alakuljon ki, mely lehetővé tudja tenni, hogy az Egyházban összegyűlt mondhatni több évszázadnyi tudás – a lelki és közösségi többlet – a lehető legjobban hasznosuljon, és értékeinket méltó, 21. századi módon továbbörökíthessük.

Tóth Tibor, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója felhívta a figyelmet a két szolgálat hosszú távú együttműködésére, melynek megpecsételése a mai ünnepélyes aláírás. Az intézet célja, hogy szakmai tudásközpont legyen, ennek érdekében lép stratégiai együttműködésre országos szervezetekkel, katolikus részről is.

Elmondta, röviddel ezelőtt írtak alá megállapodást Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel, melynek keretében közösen gondoskodáspolitikai szakot indítanak a következő tanévben. Méltatta a katolikus szereplőkkel fennálló – főként a szociális módszertan, a vezetőképzés területén megvalósuló – együttműködéseket, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben ez még intenzívebbé válik.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arra mutatott rá, hogy a megállapodás a két szakmai szervezet között nehéz, veszélyekkel teli időszakban született meg, amikor éppen a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság tesz még értékesebbé és szükségesebbé minden együttműködést.

Éppen az ilyen típusú együttműködések és feladatvállalások tudnak valódi rendszerváltást hozni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a kormányzat arra törekszik, hogy azokat a szereplőket – kiemelten a történelmi egyházakat –, melyek valós, évezredes gyökerekkel bíró tudással rendelkeznek, támogassa a segítségre szorulók szolgálatában.

Fülöp Attila megköszönte a Katolikus Egyház segítő hozzáállását, a Katolikus Szeretetszolgálat tettrekészségét. Kifejezte: a magyar állam kötelezettsége, feladata, hogy „helyzetbe hozza” ezeket a szereplőket, ezért szorgalmazza és támogatja, hogy akik szolgálatot vállalnak, azok ezt együttműködésben tehessék.

Elmondta, hogy az idei költségvetésben több mint 1300 milliárd forintot szánnak szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti kiadásokra, ami négyszerese annak, mint ami 2010-ben rendelkezésre állt.

*

Az együttműködési megállapodásról Csizmás Ágnes, a Területi Szakmatámogatási Rendszer (TSZR) módszertani munkatársa és Szlávik Bence, a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai csoportvezetője elmondták: országosan tíz megyében működtek már konzorciumok, amikor 2022 decemberében létrejött Pest és Nógrád megye közös konzorciuma a szakmai kapcsolódások megteremtésére, amely a szociális és gyermekjóléti alapellátás több mint ezer intézményét integrálja.

Hozzátették, február 1-jén harmadik alkalommal találkoznak a Katolikus Szeretetszolgálat meghívására az ország minden részéből érkező szociális és gyermekvédelmi szakemberek tapasztalat- és információcserére, hogy országosan is megosztható gyakorlatokat, tájékoztatókat dolgozzanak ki.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria