Megérkezett Fehérvárra a Szent Jobb

Hazai – 2013. augusztus 14., szerda | 13:11

A díszőrség és a Magyar Koronaőrök Egyesülete kíséretében augusztus 14-én délelőtt megérkezett Székesfehérvárra a Szent Jobb-ereklye.

Az ereklyét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Takács Nándor nyugalmazott fehérvári püspök, az egyházmegye papjai; a város polgármestere, Cser-Palkovics András és alpogármesterei, valamint az önkormányzati képviselők fogadták Székesfehérvár főterén, ahol több mint ezer ember gyűlt össze. Köszöntő beszédében Spányi Antal hangsúlyozta: hazatért Szent István jobbja, az a jobb, amely „975 évvel ezelőtt talán éppen ezekben az órákban a bazilika helyétől néhány kőhajításnyira koronáját, nemzetét és országát felajánlotta Szűz Máriának”.

             

A Szent Jobbot ezután körmenetben vitték a zsúfolásig megtelt bazilikába, ahol Wachler Anna énekművész vezetésével Szent Istvánról szóló népénekek hangzottak el, Cserta Gábor tárogatóművész kíséretében. A székesfehérvári megyés főpásztor imádságot mondott az ereklye előtt, Isten áldását kérve hazánkra.

Ezután 15.30-ig tartó nyilvános tiszteletadás és imádság kezdődött az ereklye előtt. Az imacsoportok óránként váltják egymást; majd énekes, zenés áhítat következik, a város egyházi és világi kórusainak közreműködésével.

17 órakor indul a körmenet – a Szent Jobbal és Szent István fejereklyéjével – a Nemzeti Emlékhelyre. A körmenetre és a 17.30-kor kezdődő szentmisére több busznyi zarándokot várnak. A szentmisét Erdő Péter bíboros mutatja be Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

Spányi Antal püspök a Szent István halálának 975. évfordulójára meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan hívta meg a Magyar Katolikus Egyház képviselőit, hogy a Szent Jobb jelenlétében ajánlják fel hazánkat Szűz Máriának, ahogy ezt első szent királyunk tette a halála előtti napon.

Magyar Kurír

Képek: Berta Gábor