Meghalt Ernesto Cardenal nicaraguai pap, költő

Kitekintő – 2020. március 4., szerda | 21:22

Kilencvenöt éves korában, március 1-jén, vasárnap szív- és veseelégtelenségben elhunyt Ernesto Cardenal nicaraguai pap, költő, ismert közéleti szereplő Managuában – adta hírül egy közeli hozzátartozója.

Daniel Ortega nicaraguai elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök közös üzenetben nyilvánították részvétüket a családnak, és háromnapos gyászt hirdettek meg az országban. Cardenal – aki szerepet játszott Anastasio Somoza egykori diktátor rezsimjének megbuktatásában – korábban összekülönbözött egykori párttársaival, és Daniel Ortega egyik legélesebb bírálójává vált, akit korruptnak és diktátornak is nevezett.

Ernesto Cardenal verseket is írt, nemzetközi szinten is egyike a legelismertebb nicaraguai költőknek. Műveit mintegy húsz nyelvre – közöttük magyar nyelvre fordították le, tevékenységéért az elmúlt években számos díjjal jutalmazták.

Szent II. János Pál pápa 1984-ben Cardenalt eltiltotta a szentségek végzésétől, mivel a hatályos egyházi törvények ellenére aktív politikai szerepet vállalt Nicaraguában a marxista ideológiát követő forradalmi szandinista kormányban. Ferenc pápa tavaly oldotta fel minden kánoni büntetés alól.

Lukács László piarista szerzetes korábbi írásunkban így emlékezett az Egyház által 2019-ben rehabilitált pap-költőről:

A pápai nuncius személyesen vitte el hozzá a kórházba az apostoli nunciatúra közleményét. Eszerint „a Szentatya minden kánoni büntetés alól szívesen fölmenti Ernesto Cardenal Martínez atyát, a közelmúltban beadott ez irányú kérelmének megfelelően, hogy így újra folytathasson papi tevékenységet. Cardenal atya 35 évvel ezelőtt alázatosan elfogadta a büntetést, 1997-ben pedig visszavonult az aktív politizálástól is”.

A híradások szerint Cardenal „megnyugvással, mosolyogva fogadta a jó hírt”. Néhány nappal később a managuai segédpüspök is fölkereste halálosan beteg jó barátját, elbeszélgetett vele, majd letérdelve kérte, hogy a „Katolikus Egyház papjaként” áldja meg őt.

Forrás és fotó: Vatican News, Fidelio.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria