Megindult Csepellényi György pálos szerzetes boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

Megszentelt élet – 2023. június 7., szerda | 18:04

Ternyák Csaba egri érsek úgy határozott, hogy az Egri Főegyházmegye részéről elindítja Csepellényi György pálos szerzetes vértanú (1626–1674) boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát. A főpásztor az előkészített dokumentumokat május 23-án adta át a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusának, Marcello Semeraro bíborosnak.

Ternyák Csaba érsek elfogadta és támogatta a Csepellényi György életútja szempontjából fontos települések, így Füzér, Sátoraljaújhely, Egerfarmos polgármestereinek és lelkipásztorainak erre vonatkozó kérését, majd ezt felkarolva az ügyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elé vitte, mely nyilatkozatban is támogatta a boldoggá avatás megindítását.

Ezt követően az egri érsek személyesen adta át az előzetes kutatások lefolytatása eredményeként a jelentősebb iratokból és Csepellényi György tiszteletét bizonyító ábrázolásokból elkészített összeállítást a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusának, Marcello Semeraro bíborosnak.

Életének és vértanúságának ismeretében a pálos rend tagjai biztosak abban, hogy hamarosan a szentek és a boldogok társaságában tisztelhetik Csepellényi Györgyöt. A pálosok a rendi hagyományok szerint nem kezdeményezik rendtársaik szentté vagy boldoggá avatását, ezért különös öröm számukra, hogy ezt a Csepellényi György életútja szempontjából fontos települések vezetői és lelkipásztorai megtették, és hogy Ternyák Csaba érsek az eljárás megindítása mellett döntött.

A boldoggáavatási eljárást az ezzel kapcsolatos hatalmas munka mellett lelki háttér, a boldoggá avatásért végezhető ima is segíti.


Csepellényi György életéről ITT olvasható egy rövid leírás.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria