Megjelent az Új Ember 2021. február 28-i száma

Kultúra – 2021. február 24., szerda | 20:19

Az Új Ember idei kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Halasi Gabriella M. Teréz és Takács Tünde M. Erzsébet nővér Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva adtak hálát elköteleződésük évfordulóján Udvardy György veszprémi érsek jelenlétében Balatonkenesén. A településről szinte mindannyiunknak a magyar tenger, a nyaralás jut az eszébe. Ez a kép azonban más árnyalatot öltött, amikor meglátogattuk az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közösség több mint húsz éve ott élő  két tagját...

Huszadik alkalommal adják át a Parma fidei – Hit pajzsa díjat olyan egyházi személyeknek, akik a kommunista diktatúra idején is hűségesek maradtak a hitükhöz, magyarságukhoz. A kitüntetést 2002-ben alapította Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő és Gyurkovics Tibor író. Idén a pálos rend hat legidősebb tagja veheti át az elismerést. Ennek kapcsán Temesvári Károly Benedek pálos szerzetessel, nyugalmazott kóspallagi plébánossal készítettünk interjút.

Újításként idén egy, a határon túli területeken szolgáló személyt is kitüntettek a Parma fidei – Hit pajzsa díjjal: Jakab Gábor pápai káplánt, szentszéki tanácsost, a kolozsvár-kerekdombi templom plébánosát. A vele készült interjú egyháztörténeti jelentőségű adatokkal is szolgál.

Az Unum Társaság kezdeményezésére 2016 márciusában Erdő Péter bíboros, prímás engedélyével az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében megkezdődött és azóta már le is zárult Mester Margit Mária (1906–1961) boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza. Az ügy posztulátora, Balog Márta CB, a Nyolc Boldogság közösség tagja szolgál részletekkel Mester Margit Mária életéről.

„Arra buzdítok mindenkit, hogy most, nagyböjtben (is) fogalmazzon meg egy konkrét imádságot, határozzon meg egy nagyböjti lemondást, egy jó cselekedetet, amit egy konkrét papért ajánl fel” – írja jegyzetében Kuzmányi István, az Új Ember főszerkesztője. A kezdeményezésről és okairól a lap 10. oldalán olvashatnak.

Egy teljesen Istennek adott élet ünneplése címmel Patsch Ferenc SJ búcsúzik rendtársától, a közelmúltban elhunyt Jálics Ferenctől. Mint írja, a „2021. február 13-án, szombaton éjszaka elhunyt Jálics Ferenc, az a jezsuita, aki a maga csendes módján mindannyiunk közül talán a legtöbbet tette a hit mai terjedéséért.”

Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Pálúr János orgonaművésszel. A művész és felesége, Kornélia a házasság hete idei „arcaiként” adtak interjút hetilapunknak. Az alkalmat megragadva a „másik hivatásával” kapcsolatban is vallomásra kértük az orgonaművészt. A beszélgetés főszereplői ezúttal elsősorban a párizsi Notre-Dame és a budapesti fasori református templom orgonái és a fasori zenei élet, amelyet istentiszteleti orgonistaként, fesztiválszervezőként hosszú ideje az improvizáció nemzetközi hírű mestere, Pálúr János vezet.

Mészáros Ákos ezúttal Vollein Ferenc képzőművész munkásságát mutatja be a most megjelent, Színek az égből című legújabb könyve kapcsán.

Ferdinandy György írótól jegyzeteket közlünk, a Természetrajz rovatban pedig Schmidt Egon az év emlősét, a hermelint mutatja be.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria