Megjelent az Új Ember 2021. január 17-i száma

Kultúra – 2021. január 13., szerda | 19:17

Az Új Ember idei harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Urunk megjelenésének főünnepén, január 6-án szentelték püspökké és iktatták be főpásztori hivatalába a pécsi székesegyházban Felföldi Lászlót. Az ünnepi szentmisén a főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás volt, a társszentelők Udvardy György veszprémi érsek és Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök. A szentelésről készült összeállításunkat A remény kovászával címmel olvashatják.

Benvin Sebastian Madassery indiai származású verbita szerzetes könyvet írt a valódi hinduizmusról, amellyel kapcsolatban vallja: „Az indiai védák ugyanazt a Messiást várták, mint akiről az ószövetségi próféták jövendöltek.” A könyv főbb téziseiről beszélgettünk a szerzetes szerzővel, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatójával, aki reméli, hogy a kötet segítségével „az olvasók, akik a hinduizmus iránti érdeklődésük miatt veszik kezükbe a munkámat, végül eljutnak az Eucharisztia tiszteletére és szeretetére”.

Egy úttörő kezdeményezésről szól a Kaposvár Donner nevű városrészében készült riportunk. Ott áll a Szent Kereszt-templom, és valamivel távolabb tőle a plébánia, mely 2020. július 1-je óta Vörös Péter és Kisiván Csaba plébániavezető lelkészek, valamint a szentelés előtt álló Antal Zsolt diakónus otthona. Három önálló kis lakás, iroda és egy közös fogadóhelyiség van az épületben. Csaba, Péter és Zsolt egymást segítve látják el a Donner városrész és tizenhárom környékbeli falu szolgálatát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a várható tartós fagyra való tekintettel mindenkitől azt kéri, hogy figyeljen oda az utcán éjszakázó emberekre és a nem vagy rosszul fűtött épületekben élőkre. A segélyszervezet arra kéri a kijárási tilalom idején este nyolc óra után közlekedőket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a hajléktalan emberekre. Ha földön fekvő, átázott ruhájú embert látnak, lépjenek oda hozzá, és szükség esetén hívják a diszpécserszolgálatot Budapesten a 06/1/338-41-86-os számon, vagy a 112-es segélyhívót. Cikkünkben további elérhetőségeket is közlünk.

A Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás méltató sorait olvashatják az idén nyolcvanesztendős Plácido Domingóról. „Még mindig aktív, és már régóta utolérhetetlen, felülmúlhatatlan. Ritka eset, sőt egyedi, amikor valakivel kapcsolatban egyértelműen kimondhatók ilyen kategorikus jelzők. Az opera, a zene világában különösen…”

Prokopp Mária művészettörténész a múlt században élt nagy szobrász, Wagner Nándor Dunaújvárosba felállítandó Mózes-szobráról ír. „A hatalmas fekete gránittalapzattal együtt közel négy méter magas bronzalak Dunaújváros központjában, a Krisztus király-plébániatemplom előtt áll majd. Mózes éppen az Istennel való találkozás határtalan örömével érkezik a Sínai-hegyről, magasba tartva a két kőtáblát, melyeket Isten adott neki, az emberiség iránt érzett végtelen nagy szeretete kifejezéseként. A diadalmas erejű művészi alkotás a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrászának üzenete hazájához.”

Mészáros Ákos ezúttal a nyolcvanéves Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész életmű-kiállítása (Vigadó Galéria) apropóján bemutatja a Szentendrén élő kortárs alkotót, s a mester „hihetetlenül gazdag és sokrétű pályafutását”.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria