Megjelent az Új Ember 2018. augusztus 12-i száma

Kultúra – 2018. augusztus 10., péntek | 10:00

Az Új Ember ez évi 32. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk az idősek, a betegek és a szociális otthonban élők 21. alkalommal megtartott búcsújáról a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen. Az Angyalos Boldogasszony ünnepén, augusztus 2-án zajlott eseményen Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét. Itt, a címlapon kezdődik tudósításunk arról, hogy püspökké szentelték és hivatalába iktatták Pál József Csabát Temesváron.

Üres kezeinket Isten megtölti ajándékaival címmel Kuzmányi Istvánnak, az Új Ember főszerkesztőjének baltikumi zarándokriportját olvashatják, többek közt arról, hogy először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi Szent László-kápolnában. A szertartást Veres András győri megyéspüspök, a zarándokút lelki vezetője tartotta.

A címoldalról kezdődik interjúnk Bocsa József piarista házfőnökkel a váci piarista Szent Anna-templomban, az országban elsőként – 2014 júniusában – megnyílt valódi örökimádás-kápolnáról, az elmúlt évek tapasztalatairól.

A 2. oldalon Ferenc pápa augusztus 1-jén délelőtt megtartott általános kihallgatáson mondott beszédét közöljük. A Szentatya folytatta a tízparancsolatról elkezdett katekézissorozatát, a Kivonulás könyvében található első parancsról, a bálványimádás tilalmáról elmélkedett.

Ezen az oldalon tesszük közzé a Hittani Kongregáció leiratának magyar fordítását a halálbüntetés értelmezéséről, és ugyanitt adunk hírt arról, hogy a 12. nemzetközi ministránszarándoklaton Német László nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség és a Nemzetközi Ministránszarándoklat elnöke köszöntötte a pápát.

A 3. oldalon az Angyalos Boldogasszony ünnepén megtartott Porciunkula-búcsúról szóló szentkúti beszámolónk folytatódik, valamint itt következik tudósításunk a szegedi Havas Boldogasszony-nagybúcsúról, amelyet a szeged-alsóvárosi ferences templomban tartottak. Az augusztus 5-i szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be.

A Tanítás és lélek oldalon olvasható liturgikus, biblikus, lelkiségi írások többek közt az eleven istenkapcsolatról és az üdvözülés útjáról szólnak.

Az 5. oldalon folytatódik a Baltikumban megtartott zarándoklatról szóló főszerkesztői riport, és hírt adunk arról, hogy a Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés címmel idén is elindította segélyprogramját, hogy országos összefogással minél több iskolás gyermek számára tegye könnyebbé a tanévkezdést.

Az Egyház rovatban beszámolunk arról, hogy a Jézus Társasága július 31-én, rendalapítója emléknapján véglegesen tagjai közé fogadta Patsch Ferenc jezsuitát a pesti Jézus Szíve-templomban, és ismertetjük a Szent Ignác-i lelkiségen alapuló Szentjánosbogár közösség programjait.

A 7. oldalon tudósítást olvashatnak arról, hogy püspökké szentelték és hivatalába iktatták Pál József Csabát Temesváron. A cikk címe: Krisztusi lelkülettel.

Hírt adunk arról, hogy megújult a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja, illetve beszámolunk arról, hogy Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 2-án Szíriába utazott. Látogatásának célja az volt, hogy átadja a damaszkuszi melkita görögkatolikus patriarkátusnak a Görögkatolikus Metropólia által szervezett adománygyűjtés során összegyűlt harmincezer dollárnyi adományt.

A Család rovatban olvashatják riportunkat a Nyolc Boldogság Közösség augusztus 2. és 5. között megtartott kecskeméti lelkigyakorlatáról. A Betánia-napok a pihenés spirituális formáját kínálták a résztvevőknek.

A Pécsi Egyházmegye családreferatúrája is tábort szervezett, méghozzá azoknak a családoknak, amelyek Tolna és Baranya megyében missziót végeznek, vagy közösségeket vezetnek.

A 9. oldalon olvashatják interjúnkat Bocsa József piarista szerzetessel a váci örökimádás-kápolnáról.

A 11. oldalon Vértesaljai László jezsuita szerzetes jegyzetét olvashatják, amelyet a római ministránstalálkozó napjaiban írt, az augusztus elsejei magyar szentmise rendkívüli eseményeinek hatására.

A Mozaik oldalon hírt adunk arról, hogy a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France keretében a mezőny néhány versenyzője felkereste a lourdes-i kegyhelyet, hogy gyertyát gyújtson a Szűzanya tiszteletére. Ugyanitt arról is olvashatnak, hogy miért lett éppen a fésűkagyló az El Caminó jelképévé.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Jezsoviczki Noémi mutatja be a Kéz|Mű|Remek című népművészeti kiállítást, amely augusztus 20-ig tekinthető meg a Műcsarnokban. Ugyanitt láthatók Huszárik Zoltán filmrendező rajzai is, amelyekről Mészáros Ákos írt bevezető sorokat.

Kodolányi János Az égő csipkebokor című regényét Bodnár Dániel elemzi.

Felhívjuk a figyelmet a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonra, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Filmlabor által restaurált filmeket, illetve más európai archívumok által felújított remekműveket mutatnak be, és szakmai beszélgetésekre is sor kerül szeptember 4. és 9. között a Toldi és Uránia moziban, illetve a Szent István-bazilika előtti téren.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban a Budakeszi határában húzódó, bokrokkal és lágyszárúakkal kísért Bodzás-árok és környéke madárvilágát mutatja be olvasóinknak.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria