Megjelent az Új Ember 2018. szeptember 16-i száma

Kultúra – 2018. szeptember 14., péntek | 9:49

Az Új Ember ez évi 37. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


Segítő kézzel, az örömhír szavával
címmel a címlapon kezdődik riportunk a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) idei rendezvényéről, amelyet a múlt hétvégén rendeztek meg Székesfehérváron. Tudósítást közlünk a szeptember 3-án a Szent István-bazilikánál megtartott közös fővárosi és egyházmegyei Veni Sancte szentmiséről, amelyen Erdő Péter bíboros, prímás volt a főcelebráns. Beszámolunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kihelyezett őszi üléséről, amelynek Veres András püspök, az MKPK elnöke meghívására Győr adott otthont. A címoldalon kezdődik interjúnk Kovács Zsolt váci egyházmegyés újmiséssel, akit még gyerekként csupán néhány horzsolással mentettek ki a Szajolban kisiklott gyorsvonat által összedöntött ház romjai közül. Az egykori katasztrófa túlélőjével szolgálati helyén, a balassagyarmati plébánián beszélgettünk.

A 2. oldalon Ferenc pápa tízparancsolatról szóló katekézissorozata folytatódik A vasárnap arra szolgál, hogy kibékülj életed valóságával! címmel. Ezen az oldalon olvashatják a püspöki konferencia őszi üléséről szóló beszámolót.

A 3. oldalon adjuk közre összefoglaló riportunkat az idei Katolikus Társadalmi Napok programjairól.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon folytatódik tudósításunk a szeptember 3-án a Szent István-bazilikánál megtartott közös fővárosi és egyházmegyei Veni Sancte szentmiséről, amelyen Erdő Péter bíboros, prímás volt a főcelebráns. Ezen az oldalon kapott helyet beszámolónk a Temesvári Egyházmegyéhez tartozó máriaradnai kegytemplomban, a kegykép adományozásának 350., jubileumi évében Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) ünnepén megtartott nagybúcsúról, amelyet szintén Erdő Péter vezetett.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy Michael August Blume apostoli nuncius, az Apostoli Szentszék új budapesti nagykövete szeptember 5-én délután a Sándor-palotában átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Máriapócson a Nyíregyházi Egyházmegye hívei Szűz Mária születésnapját ünnepelték szeptember 8-án. A szentmisét követően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Kocsis Fülöp érsek-metropolita megáldották az egész alakos Mindszenty József-szobrot, amelyet a Máriapócsért Alapítvány kezdeményezésére és a magyar kormány támogatásával Bíró Lajos szobrászművész készített. Hírt adunk arról is, hogy hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Elmű–ÉMÁSZ Társaságcsoport szeptember 6-án Budapesten.

A 7. oldalon arról olvashatnak, hogy szeptember 1-jén Kassán boldoggá avatták Anna Kolesárovát, akit 16 évesen, 1944. november 22-én a Vörös Hadsereg egy részeg katonája ölt meg. Anna Kolesárová, a szent tisztaság áldozata 1928. július 14-én született Ungviszokán, a Nagymihályi járásban, nem messze Nagykapostól. A falu 1938-tól 1945-ig az akkori királyi Magyarországhoz tartozott. A boldoggá avatáson Erdő Péter bíborost Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, Ternyák Csaba egri érseket pedig Galo Gábor, az Egri Főegyházmegye ifjúsági referense képviselte. Az ünnepségen részt vett Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is.

Hírt adunk arról, hogy testvérvárosi együttműködést írt alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere szeptember 3-án Betlehemben. Új generálist választottak a kapucinusok: Roberto Genuin da Falcade személyében ismét olasz szerzetes lett a rend legfőbb elöljárója. Ezüst Nyár címmel harminchatodik alkalommal rendezett tábort a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége Balatonszemesen. A résztvevőknek Varga László kaposvári megyéspüspök tartott előadást.

A Család oldalon arról számolunk be, hogy kibővült épületben kezdődött meg a tanítás a debreceni Szent József-iskolában, illetve arról, hogy idén is megrendezik az Ars Sacra művészeti fesztivált szeptember 15. és 23. között.

A 9. oldalon olvashatják interjúnkat Kovács Zsolt váci egyházmegyés újmiséssel, a szajoli vonatbaleset túlélőjével.

A 11. oldalon McCain, hívő háborús hős és majdnem elnök címmel adjuk közre Jeszenszky Géza volt külügyminiszter jegyzetét. A Villanófényben sorozatban a szeptember 8-án Szegeden pappá szentelt Kovács Zoltánról olvashatnak. Közzétesszük, hogy az MKPK a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdet Az Eucharisztia az Egyház életének forrása címmel. A pályázatok beküldési határideje: 2018. szeptember 28.

A Mozaik oldalon közöljük Teréz anya mindennap elmondott imáját, és hírt adunk arról, hogy a skandináv országok püspökei közös pásztorlevélben fordultak a hívekhez abból az alkalomból, hogy Lisieux-i Szent Teréz és szülei ereklyéit öt skandináv ország is fogadja szeptember 28. és november 12. között.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak Hirtling István színművésszel, aki az idén Székesfehérváron megrendezett Katolikus Társadalmi Napok közismert arca és világi védnöke volt.

Lőrincz Sándor Színészsiratójában a 64 évesen elhunyt Spindler Bélától, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagjától, Jászai Mari-díjas érdemes művésztől búcsúzik.

Mészöly Miklós Pál apostol történetéből írt bölcseleti parabolaregényét, a Saulust Bodnár Dániel mutatja be.

Paksa Balázs újabb filmekről írt kritikát, Schmidt Egon a Természetrajz rovatban a Nagycsarnok lepkéiről mesél.


Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria