Megjelent az Új Ember 2019. június 2-i száma

Kultúra – 2019. május 29., szerda | 19:57

Az Új Ember ez évi huszonkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense írása Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáról Járjunk együtt az úton! címmel. Jegyzetében Jézust idézi: „Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát” (Mt 7,21). Majd így folytatja: „A pápai hivatal megköveteli, hogy viselője folytonosan emlékeztessen bennünket erre. Zavaró? Igen, az. Változtatnunk kell? Bizony, és nem csak felszínesen. »Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igazságosságban és az igazság szentségében alkotott teremtmény. Hagyjátok el tehát a hazudozást, beszéljen mindenki őszintén embertársával, hiszen tagjai vagyunk egymásnak. Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. Ne adjatok teret az ördögnek« (Ef 4,23–28). Ez a »házszabály» van kiírva az Atya hajlékára.”

Lapunkban riportot olvashatnak a győri Szeretetnapról, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. A rendezvényen a ferences szerzetes hangsúlyozta: „A szeretet világformáló erejében hiszünk. Újszövetségi példák, Jézus tettei bizonyítják, hogy ez nem »plátói«, hanem cselekvő szeretet, ő ugyanis mindig erősen hatni akart a kortársaira. Nekünk is »kis Krisztusokká« kellene válnunk, hogy általunk ő legyen jelen a világban.”

Interjút közlünk Hans Zollner jezsuita szerzetessel, a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság tagjával. A szerzetes a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet és a jezsuita Ignáci Pedagógiai Műhely által szervezett Gyermekeink védelmében című konferencia főelőadója volt. Az interjúban a gyermekbántalmazásról szólva arról beszélt, hogy „meg kell maradni az Egyház szeretetében, és oda kell figyelni azokra, akiket megsebzett, fel kell vállalni a felelősséget, és hinni kell a kiengesztelődés szentségében. A kiengesztelődés szentsége akkor érvényes, ha teljesül három feltétel: a bűnbánat, a bűn megvallása és az igyekezet arra, hogy jóvátegyük az elkövetett rosszat. Ha tudunk hinni a Szentlélek valóságában és jelenlétében, akkor, azt hiszem, valóban bátrak lehetünk, hogy elmondjuk: bűnt követtünk el ezekben az esetekben, és megteszünk mindent, ami emberileg lehetséges, hogy segítsük a gyógyulás folyamatát. Csak a valóságban és az igazságban növekedhetünk, nem építkezhetünk aláaknázott földre.”

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben arról olvashatnak, hogy tizenöt éves a Magyar Katolikus Rádió, amely stabil helyet küzdött ki magának a hazai nyilvánosságban. Mi volt a siker titka? Erről beszélgettünk Radetzky András vezérigazgató-helyettessel.

Pallós Tamás interjúja által megismerkedhetnek Nemes Péter szobrásszal, íróval és Amerigo című, az Európa Könyvkiadónál megjelent könyvével. A könyv Tóth Imréről szól, aki Amerigo Tot néven lett világhírű alkotó. 

Petrőczi Éva Dave Itzkoff nagyszabású Robin Williams-életrajzát méltatja. A Holt költők társaságából, a Jó reggelt, Vietnam!-ból, vagy éppen A halászkirály legendájából ismert világhírű színész életének, személyiségének ellentmondásairól, tragikumáról is szól ez a könyv. 

Júniusban lesz nyolcvanéves a lengyel filmművészet egyik meghatározó alakja, Krzysztof Zanussi. A rendező legújabb, Éter című filmjében Faust történetét gondolta újra. Baranyai Béla filmkritikáját közöljük.

Schmidt Egon Természetrajz rovatában a Szentimreváros szívébe, a Feneketlen-tóhoz invitálja olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria