Megjelent az Új Ember 2019. június 9-i száma

Kultúra – 2019. június 5., szerda | 19:52

Az Új Ember ez évi huszonharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címlapon kezdődik többoldalas összeállításunk Ferenc pápa romániai apostoli látogatásának második napjáról. A Szentatya június 1-jén a magyarság egyik legfontosabb Mária-kegyhelyére, Csíksomlyóra érkezett, ahol a hagyományos pünkösdszombati búcsúk helyszínén, a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál mutatott be szentmisét. Lapunkban közöljük a pápa szentbeszédét és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntőjét. A történelmi eseményről interjút olvashatnak Erdő Péter bíborossal és Veres András győri püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével. Megszólaltattunk több zarándokot, akik Magyarországról indultak a kegyhelyre. Személyes hangvételű tudósítást közlünk az eseményről, és képriportot a helyszínről.

Ferenc pápa Csíksomlyón elmondta: „Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést.” A zarándoklat többek közt „jelenti a küzdelemre való elköteleződést is, hogy azok, akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplői lehessenek, viszont a ma főszereplői holnap se maradjanak hátra. Ez pedig a jövő szálainak közös összefonását teszi szükségessé. Íme, ezért vagyunk itt, hogy közösen mondjuk: Édesanyánk, taníts meg minket összevarrni a jövőt” – hangsúlyozta a pápa.

Lapunkban beszámolunk arról is, hogy Erdő Péter esztergom-budapesti érsek táviratban fejezte ki részvétét Jom Szudzsong (Yeom Soo-jung) bíborosnak, a szöuli főegyházmegye érsekének a május 29-én este Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelyben több dél-koreai állampolgár életét vesztette.

„Kérem, fogadják őszinte részvétemet! Szentmisét ajánlok az áldozatok lelki üdvéért, és imádkozom a sérültek gyógyulásáért, valamint a családokért, akiket ez a tragédia sújtott” – fogalmazott Erdő Péter. A Szociális Testvérek Társasága május 31-én egykori rendtársuk, Boldog Salkaházi Sára közbenjárását kérte a dunai hajóbaleset áldozataiért és gyászoló szeretteikért. Sára testvért 1944 decemberében lőtték a Dunába a nyilasok a ma az ő nevét viselő rakparton. A lapban a közbenjáró imát is olvashatják.

Arról is tudósítunk, hogy június első hétvégéjén Budapesten rendezte meg a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége (KIDS) a 26. KIDS-kupa labdajátékversenyt, melynek keretében 85 csapat közel ezer versenyzője mérte össze a tudását. Az eredményhirdetést a Kopaszi-gáton tartották. A KIDS-kupa szervezői labdajáték- és sárkányhajóversennyel csatlakoztak a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozathoz is.

Hírt adunk arról, hogy Erdő Péter május 28-án a budapesti Magyar Vasúttörténeti Parkban megáldotta azt a mozdonyt és a tizenhét mikrobuszt, melyeket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arculati elemeivel díszítettek. Magyarország több mint nyolcvan év után ad ismét otthont az Eucharisztikus Világkongresszusnak. A szervező Magyar Katolikus Egyház és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szerint a találkozónak az egész ország ünnepévé kell válnia. Egy ilyen esemény a magyar identitás szempontjából is meghatározó jelentőségű. A Magyar Államvasutak (MÁV) külön erre az alkalomra felmatricázott mozdonya, valamint azok a kisbuszok, melyeket a tizenhét egyházmegye kap, ebben a szellemben lesznek hírnökei a rendezvénynek.

Mértékadó kulturális mellékletünkben arról olvashatnak, hogy az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban május 24-én tartották az úgynevezett Szalkai-kódex hasonmás kiadásának bemutatóját. A kódex Szalkai László esztergomi érsek 1489–90-es esztendőkből származó iskolai jegyzeteit foglalja magában; a fiatal Szalkai gyakorlott másolóként gótikus kurzívval rótta a sorokat.  A kódex túlélte a török megszállást és az utána következő évszázadokat is. Asztronómiát, zeneelméletet, jogi vonatkozású és irodalmi-poétikai tárgyú tananyagot, illetve levélfogalmazás tanítására szolgáló gyakorlórészeket is tartalmaz.

A Barangoló rovatban Lőrincz Sándor ír „Somogyország” Vése nevű településéről, az ottani kovácstalálkozók hagyományáról. A község neves szülötte Bertók László, Pécsett élő Kossuth-díjas költő.

Bodnár Dániel az Újranéző rovatban Luchino Visconti 1960-ban bemutatott remekművét, a Rocco és fivérei című francia–olasz filmdrámát elemzi.

Paksa Balázs a napjaink filmjeiben szereplő női főhősökről ír.

Nem utolsósorban hírt adunk az Átlényegülés (Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén) című kiállításról is, amely a győri Triangulum Galériában nyílt meg, és július 21-éig ingyenesen látogatható.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria