Megjelent az Új Ember 2019. május 19-i száma

Kultúra – 2019. május 15., szerda | 19:17

Az Új Ember ez évi huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címlapunkon búcsúzunk a napokban elhunyt Jean Vanier-től, az értelmi sérült emberekkel közösséget vállaló Bárka mozgalom alapítójától. Ő „nem riadt vissza annak hangsúlyozásától, hogy a keresztény hit és a keresztény vallásosság maga is határok közé zárhatja az embert. Isten létének elfogadása és Jézus Krisztus megvallása még nem mentesít automatikusan attól, hogy hátat fordítsunk a rászorulóknak, és kényelmesen berendezkedjünk a magunk szabta határaink innenső oldalán” – írja nekrológjában Görföl Tibor, Jean Vanier Az élet nagy kérdései című könyvének fordítója, egyetemi oktató. 

Ferenc pápa május 8-i általános kihallgatásán részt vett Böjte Csaba OFM és a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekekből álló kórus. A harminctagú kórus énekkel köszöntötte a Szentatyát, majd átadták neki ajándékukat, egy szárnyasoltárrá alakított hagyományos erdélyi ablakot, amelynek egyik szárnyán az alapítvány által gondozott gyerekek láthatók, a másik szárnyán a dévai Nagyboldogasszony ferences plébániatemplom, középen pedig a gyermek Jézus képe, amelyet az alapítvány befogadóotthonaiban gondozott kétezer gyermek fotójából raktak ki. Csaba testvér arra kérte Ferenc pápát, hogy tegye meg június 1-jét a Gyermek Jézus szép ünnepnapjává.

Magyarországra látogattak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának vezető tagjai és a püspöki konferenciák nemzeti küldöttei május 8. és 11. között. A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő munkálatairól kérdeztük Piero Marini érseket, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnökét és Vittore Boccardit, a testület titkárát. Marini érsek a jövő ősszel sorra kerülő világrendezvényről szólva hangsúlyozta: „Azt szeretnénk, hogy Budapest, Magyarország, Európa és a világ meglássa az Eucharisztiát, amelyen keresztül kapcsolatba kerülünk az Úr Jézussal. Szeretnénk megmutatni a hitet, ami megmenthet minket. Egy új remény üzenetét kívánjuk átadni, egy új világét, amely nem az erőre, hanem a szolgálatra, a segítőkészségre, a szeretetre épül. Ezt az üzenetet és egy új Európa álmát szeretnénk útjára bocsátani Budapestről.”

A közelmúltban Vecsei Miklóst nevezték ki a diagnózis alapú felzárkózási romastratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét új feladatáról kérdeztük.

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak Molnár Antallal, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatójával, aki április 24-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben vehette át a Premio Roma 2019. évi díját az olasz–magyar kapcsolatok erősítéséért. Molnár Antal 2011 és 2016 között a Római Magyar Akadémia igazgatója volt.

Mészáros Ákos újabb római jegyzete a Szent Kallixtusz-katakombáról szól. „Róma hatvan katakombája közül ez a legnagyobb és a leghosszabb. Rengetegen temetkeztek ide; a III. századtól minden keresztény egy mártír közelében szeretett volna nyugodni” – írja a szerző.

Negyven évvel ezelőtt mutatták be Andrej Tarkovszkij remekművét, a Sztalkert. A nagy orosz rendező saját bevallása szerint is legtökéletesebb rendezése meditációra hív, vallja Paksa Balázs, aki újranézve a filmet megállapítja: ez az alkotás „az ember kilétét firtatja eszméltető tisztasággal”.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla a Bosszúállók: Végjáték című, „minden idők legjobban várt filmjéről” ír.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal a martonvásári arborétumba kalauzolja olvasóinkat, ahol kék galambok telepedtek meg.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria