Megjelent az Új Ember 2019. május 26-i száma

Kultúra – 2019. május 22., szerda | 20:44

Az Új Ember ez évi huszonegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


Címlapunkon kezdődik interjúnk Bíró László tábori püspökkel, aki május 21-én ünnepelte püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban, ahol a műtétje után lábadozik. A püspökkel gyógyulásról, papságról és arról a sajátos misszióról is beszélgettünk, amit a kórházban végez.

Lehetséges a gyógyulás, lehetséges az újjászületés címmel olvashatnak riportot a tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóról. Az előadások, műhelybeszélgetések a gyógyulás szentségeiről (a szentgyónásról és a betegek kenetéről) szóltak. A délutáni szentmise főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt. A püspök a következőket mondta a jelenlévőknek: „Legyetek tanítványok! Nem elég, hogy vallásosak vagyunk, tanítvánnyá kell lennünk, aki ellesi Jézus lelkületét, aki segít a másiknak talpra állni, akár a lelki halálból is, aki ott áll a másik ember mellett a bajban is. Jézus egymásra bízott bennünket, és amikor az ő lelkületével tanítványaivá válunk, az Egyház Isten házává válik az emberek között.”

Lapunkban arról is olvashatnak, hogy a lengyel püspöki konferencia tagjai köszönetet mondtak az alkotóknak a május 11-én a YouTube-on közzétett Ne mondd el senkinek című dokumentumfilmért, amely a lengyel papok által elkövetett szexuális bántalmazásokkal foglalkozik. A püspöki kar tagjai őszinte bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatoknak. Az angol felirattal ellátott, 16 milliós nézettséget meghaladó dokumentumfilm rejtett kamerás felvételekkel bemutatja, ahogyan az egykori áldozatok szembesítik az elkövetőket tetteikkel. A film kapcsán Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke május 13-án közleményében a következőket írta: „Mélységesen megérintett és elszomorított a Sekielski testvérek dokumentumfilmje, szeretném nekik megköszönni, hogy elkészítették.”

Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása, a lengyel főpásztori testület gyermek- és ifjúságvédelemmel megbízott tagja megerősítette a poznańi érsek szavait. Mindkét főpásztor hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által kiadott és május 9-én közzétett Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio a probléma megoldásának kulcsa.

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola, és mit jelent evangéliumi szemmel látni? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk az új tartományfőnökkel.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Jean-Christophe Rufin francia íróval olvashatnak interjút, aki Benyovszky Móricról, a Madagaszkár szigetét kolonizáló, és ott királlyá tett magyar főúrról írt történelmi regényt Vad tengereken címmel. A hatvanhat éves szerző, aki orvos és diplomata is, kizárólag történelmi forrásokra támaszkodott, amikor megrajzolta 18. századi hőse alakját.

A július–augusztus fordulójára Tokajba szervezett Crescendo Nyári Akadémiáról Tarjányi Tamás operaénekestől, a programsorozat művészeti igazgatójától tudhatnak meg részleteket.

Mészáros Ákos következő római jegyzetének témája a pápa új ruhája. Különleges a témaválasztás, hiszen Ferenc pápa éppen hogy nem híve a fölösleges pompának.

A Nézőpont rovatban Paksa Balázs az időszerű problémát taglaló Brexit: Háborúban mindent szabad című tévéfilmről ír, Schmidt Egon pedig a Természetrajz rovatban a Normafára invitálja olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria