Megjelent az Új Ember 2019. november 10-i száma

Kultúra – 2019. november 6., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi negyvenötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik interjúnk James Mallon kanadai pappal, az Egyház-felújítás című könyv szerzőjével. A kézikönyv a plébániák megújulását segíti. A szerző a következőképpen vázolja az alapproblémát: „Jézus azt mondta: Kövessetek engem, és én emberek halászaivá teszlek titeket. A Katolikus Egyház viszont sokszor inkább a rakparton kikötött halászhajókhoz hasonlít. Vannak hajóink, halakat kéne fognunk, de soha nem megyünk el halászni. Várjuk, hogy a halak maguktól odaússzanak, és beugorjanak a hajóba.”

Az Egyház-felújítás című könyv az Új Ember könyvesboltban kapható, vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) szervező titkárság immár harmadik alkalommal hív arra, hogy „gyűljünk össze minden országban, ezernyi templomban egy óra szentségimádásra” Krisztus Király ünnepének előestéjén, ezúttal november 23-án. A javasolt kezdési időpont délután 5 óra, ám minden közösség akkor és annyi időre csatlakozik a világméretű szentségimádáshoz, amikor és amennyi időre tud! – olvasható a felhívásban.

Bővebb hírt adunk arról, hogy a Mindszenty Társaság által alapított Mindszenty-emlékérmeket november 3-án adták át Budapesten, a Parlament Vadásztermében. Elismerésben részesült Kerényi Lajos piarista szerzetes, Hollai Ferenc, a Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesülete (KIOE) volt titkára, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, valamint a Palaui Köztársaság Koror városában működő, 70 évvel ezelőtt alapított Mindszenty High School.

Lapunk arról is tájékoztatja az olvasókat, hogy a magyar kormány támogatásával és a Tinta Kiadó gondozásában új, professzionális katolikus gitáros énekeskönyv látott napvilágot, amely jelentős segítséget nyújt majd a templomi ének- és zenekaroknak. A DÚR – Dicsőség az Úrnak! Dalolj az Úrnak! című kottagyűjteményt gitáros ifjúsági szentmise keretében mutatták be október 27-én este Budapesten, a Lehel téri Szent Margit-plébániatemplomban.

A Mértékadó kulturális mellékletben összefoglalót olvashatnak Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel a Pesti Vigadóban látható kiállításról, amelyet október 29-én nyitottak meg. A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készületet segítő kiállítás a NEK általános Titkársága szervezésében, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével valósult meg.

A budavári Nagyboldogasszony Főplébánia nagytermében Schulek Frigyes halálának 100. évfordulója alkalmából Farbakyné Deklava Lilla művészettörténész tartott előadást október végén Az ideáktól a megvalósulásig – A Mátyás-templom 19. századi Schulek-féle helyreállítása mint a korszak tükre címmel. Az előadásról Mészáros Ákos készített összefoglalót.

A Nézőpont rovatban az osztrák Karl Markovicsis Nobadi című filmjéről ír Paksa Balázs. A mű azt vizsgálja, milyen sötét titkok lapulnak a kényelmes jólét mögött.

A Mértékadó arról is tájékoztat, hogy a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlére és Fotópályázatra minden korábbinál több, összesen 440 filmes és 160 fotós nevezés érkezett. Az előzsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat november 27. és 30. között, a Premier Kultcaféban tartandó vetítéseken láthatja majd a közönség, a fotókból pedig a Párbeszéd Házában rendeznek kiállítást.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon gyönyörű vallomását olvashatják. Így ír: „Soha nem tudom eldönteni, mikor szebb az erdő vagy éppen a Margitsziget: tavasszal, májusban, amikor a fák és a bokrok csillogó zöld ruhába öltöznek a napfényben, vagy októberben, amikor a haldokló levelek csodálatos színkavalkádja teszi varázslatosan széppé az erdőt.”

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria