Megjelent az Új Ember 2020. március 29-i száma

Kultúra – 2020. március 26., csütörtök | 19:11

Az Új Ember ez évi tizenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lapunk cikkei a koronavírus által okozott világjárvány nyomán kialakult hazai és külföldi helyzetre, a magyarországi oktatásügy előtt álló kihívásokra, a lakosság mentálhigiénés állapotának változására és gazdasági problémákra is reflektálnak.

Bámulatos gyorsasággal átállt a hazai oktatás a digitálisan támogatott tanulásra. Az iskolák március 13-án, pénteken este bejelentett bezárása után azonnal, már a hétvégén munkához láttak a pedagógusok. Tudták, hogy rajtuk is múlik a tanév megmentése, sőt, ennél sokkal több is: a gyerekeken keresztül a bezártságba kényszerülő családok mentális támogatása. A címoldalon kezdődő riportunk segítségével olvasóink betekintést kapnak ebbe a munkába, egyházi iskolák vezetői  beszélnek az átállásról.

Lényeglátó gondolatokkal segít Pál Feri. A vele készült interjúban pontokba szedi mindazt, „amit a vírustól tanulhatunk”, és ezzel a világjárvány lelki ártalmai ellen igyekszik felvértezni olvasóinkat is.

Válságos időszakokban a „válságmenedzsereknek” is lehetnek nehéz napjaik. Főleg azért, mert sokakért felelősek, és a döntéseiknek súlyuk van. Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője a segélyszervezet járványügyi intézkedéseiről és a megfeszített munkát végző munkatársak összetartásáról is beszélt lapunknak. 

A hétköznapok, az otthonlét kihívásai közepette a problémákkal való megküzdéshez ad tanácsokat Gombai Ferenc Balázs pszichológus az Összefogás és önfegyelem címmel megjelent interjúban (9. oldal). A szakember szerint fontos megosztani egymással az érzéseinket. „Lényeges, hogy a másik ember nem feltétlenül jótanácsra vágyik, fontosabb számára annak a visszajelzése, hogy elfogadjuk az érzéseit és a véleményét tiszteletre méltónak tartjuk. Ha ez nem elég, és valaki nagy bajban érzi magát, forduljon bátran a pszichológusokhoz, lelkigondozókhoz, papokhoz” – tanácsolja Gombai Ferenc Balázs.

Mozaik rovatunkban, a 12. oldalon többek közt egy olasz papról szóló szokatlan hírt olvashatnak: Fabio Stevenazzi a Milánói Főegyházmegye elöljáróival egyetértésben ideiglenesen ismét orvosnak állt, mert úgy érezte, a vészhelyzetben vissza kell mennie betegeket gyógyítani.

*

Mértékadó kulturális mellékletünkben, az Arcvonások rovatban interjút olvashatnak Szalóki Ági énekesnővel Csak fölfelé, a fény felé vihet az utam címmel. A Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző hosszú évekig tagja volt az autentikus népzenét játszó Ökrös együttesnek és a Besh o droMnak, bejárta velük a világot. 2004 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent kilenc saját lemeze közül hármat Fonogram-díjjal jutalmaztak az év jazzlemeze, illetve az év gyereklemeze kategóriában.

Szalóki Ági vallja, az istenkeresésben minden ember egyesülhet, és ez összeköthet bennünket, bármelyik felekezethez tartozzunk is. „Ha minden ember csak ezredannyira volna alázatos és önfeladó, mint amilyen Jézus volt, akkor béke lenne a világban” – mondja az énekesnő.

A Mértékadó a mozi történetének egyik legnagyobb alakjára, a franciaországi Provence-ban március 8-án elhunyt Max von Sydow svéd filmszínészre emlékezik. Bodnár Dániel így ír a művész egyik alakításáról: „George Stevens A világ legszebb története – A Biblia című, 1965-ben készült, monumentális filmjében a svéd színész a megváltó Krisztus alakját öltötte magára. Arca rezzenéstelen, szemének pillantása szomorú, tele van feszültséggel, tökéletesen átérzi küldetésének egyedülálló voltát. Személyiségéből méltóságtudat árad, Istenhez fűződő kapcsolata harmonikus. Szelíd, de határozott is, a lényéből sugárzó szeretetnek semmi köze a giccses ellágyuláshoz.”

A kulturális melléklet aktuális filmkritikái mellett a most következő napokban, az otthonlét idején üdítően hat Schmidt Egon Természetrajz rovata, amelynek segítségével képzeletben kiruccanhatunk a természetbe: csigákat, méheket, madarakat, köztük barátkát is „láthatunk”.

* * *

Kedves Olvasóink, ahol és ameddig ez lehetséges, postai úton eljuttatjuk előfizetőinkhez a kinyomtatott lapot, és az újságárusoknál is beszerezhető a megszokott módon. Ám különösen azok számára, akikhez már nem jutott el az újság, ingyenesen elérhetővé és letölthetővé tesszük az Új Ember legfrissebb lapszámait is, a www.ujember.hu honlapon. A Mértékadó kulturális mellékletet szintén ingyenesen hozzáférhetővé tesszük március 28-án este.

A veszteséges működés közepette e nehéz döntésünk meghozatalának legfőbb indoka, hogy szeretnénk segíteni Olvasóinknak a járvány idején, és kifejezni együttérzésünket, közelségünket. Amíg módunk és lehetőségünk van rá, továbbra is kiadjuk és terjesztjük az Új Embert nyomtatott formában, azaz megmaradnak az eddigi előfizetések, terjesztési módok.

(Terjesztéssel kapcsolatos tájékoztatás, ügyintézés e-mailben: terjesztes@ujember.hu. Munkaidőben várjuk telefonhívásaikat is: 06/1-235-0484, 06/1-633-3790, 06/1-633-3132).

Köszönjük vásárlóink és előfizetőink hűségét, megértését! Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria