Megjelent az Új Ember 2021. március 14-i száma

Kultúra – 2021. március 10., szerda | 19:55

Az Új Ember idei tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Természetesen a címlapon adunk hírt arról, hogy a Szentatya bejelentette döntését, miszerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére Budapestre látogat.

Ferenc pápa iraki apostoli útjával kapcsolatban pedig Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyarországi referense írt kommentárt.

Bíró László katonai ordináriusi címéről való lemondását elfogadva a pápa február 18-án Berta Tibort, a Katonai Ordinariátus általános helynökét nevezte ki a szervezet püspökévé. Az új ordináriussal készült interjúnk a címlapon kezdődik.

Bíró László püspök írását is olvashatják az újságban, a múlt alkalommal hivatali utódját, Berta Tibort méltatta, ezúttal Esterházy János mártír politikus születésének 120. évfordulójára írt sorait adjuk közre.

Gáspár István plébános tavaly augusztus óta három társával – Polcz Zoltán káplánnal, valamint Hartung Ferenc atyával és Vizy Domonkos atyával együtt – látja el a szolgálatát Szolnokon. A papi lakásokba, amelyeket a belvárosi templom melletti kolostor épületében alakítottak ki, nemrég költöztek be. A feladatokról, a kihívásokról és két megújult szolnoki templomról is beszámolunk riportunkban az 5. oldalon.

Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? című sorozatunk harmadik részében ezt a kérdést Ábrahám alakján keresztül világítja meg Ádám Miklós biblikus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója a Szent József-év apropóján.

Ehhez a témához kapcsolódik az ismert evangelizációs zenésszel, Sillye Jenővel készült interjúnk is a 12. oldalon.

Franciaországban Jean Sévillia történész, újságíró évekkel ezelőtt egyesületet hozott létre Zita osztrák császárné és magyar királyné boldoggá és szentté avatásának előmozdítására. A közelmúltban megérkeztek Magyarországra azok az imafüzetek, melyekben a királyné boldoggá avatásáért szóló imádság kapott helyet. A kiadvány a bejegyzésére váró magyar egyesület kérésére, a francia egyesület támogatásával és Erdő Péter bíboros, prímás jóváhagyásával látott napvilágot. Erőss Réka Máriával, a magyar egyesület elnökével készítettünk interjút ennek kapcsán.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak az esztergomi székesegyház orgonaművészével, Kováts Péterrel a jobb sorsra váró, nemzetközileg jegyzett esztergomi orgona kalandos történetéről. A beszélgetés során megelevenedik előttünk a város zenei múltja is.

Lőrincz Sándor kaposvári lokálpatrióta tudósítónk ezúttal régészeti szempontból mutatja be a kaposszentbenedeki premontrei prépostságot. A megye egyetlen premontrei prépostsága egy részének romjait a közelmúltban tárták fel a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum szakemberei.

Folytatódik a Pilinszky 100 irodalmi sorozatunk a költő születésének centenáriumán. A második vers, melyhez közelebb lépünk, a Pedig című, a Kráter kötet második darabja. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a bűn.

Természetrajz rovatunkban Schmidt Egon jóvoltából ezúttal megismerkedhetnek a zöld küllővel, amely egy „nagy termetű harkály, tollazata zöld, piros sapkája van, és röptében látszik a hát sárgás színezete is.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria