Megjelent az Új Ember 2021. október 3-i száma

Kultúra – 2021. szeptember 29., szerda | 20:26

Az Új Ember idei negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szeptember 25-én megáldotta a felújított római Szent István Házat.

Az ünnepen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Tóth Tamás, az MKPK titkára; Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint a Rómában élő és ott szolgáló papok, szerzetesnők és a római magyar katolikus közösség számos tagja.

Római tudósításunkban a ház történetéből is számos érdekes részletet közlünk.

Közös küldetésünk Isten gyermekeinek védelme címmel konferenciát tartottak Varsóban. A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága kezdeményezésére létrejött, szeptember 19. és 22. között megrendezett tanácskozás része a 2019 elején a Vatikánban elindult folyamatnak. Marton Zsoltot, az MKPK családreferens püspökét kérdeztük a konferencián szerzett tapasztalatairól.

Milyen egy pápai szentmisét vagy éppen egy budapesti eucharisztikus körmenetet közvetíteni? Török Csaba esztergom-vízivárosi plébánost, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tévéreferensét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz fűződő élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük lapunkban.

Lapunk 11. oldalán, a Sapszon Ferenccel készült interjúból megtudhatjuk, hogyan zajlott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyszabású liturgikus zenei programjának megtervezése és megvalósítása, az előadók kiválasztása, majd a felkészülés a különböző zenei szolgálatokra.

Török Csaba többek közt a Ferenc pápa által a budapesti Hősök terén bemutatott záró szentmise közvetítéséről is beszélt.

Lapunk 12., Mozaik oldalán Alázattal győzni, méltósággal veszíteni címmel képes riportot olvashatnak Puskás Ferenc egykori iskolájának sportnapjáról.

Az Európai Diáksport Napján 2021 métert futottak a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola diákjai, majd sokféle sportprogram várta őket a Nagyboldogasszony-templom körül.

A Mértékadó kulturális mellékletben folytatódik sorozatunk, melynek keretében a hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben elhunyt Dante Alighierire emlékezünk. Az Isteni színjáték írójáról és alkotásairól Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténész több tanulmányában foglalkozott. Azzal is, hogy milyen hatással volt Dante másokra, így például Zrínyi Miklósra is.

A Műterem rovatban arról olvashatnak, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban megnyílt a II. Amenhotep és kora – A fáraó sírjának felfedezése című kiállítás.

A tárlat katalógusába Patrizia Piacentini a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének vezető professzora, az egyik kurátor a következőket írta: „Victor Loret 1898. március 9-én felfedezte II. Amenhotep sírját a Királyok völgyében, majd a 35. számot adta neki. A szarkofágban, amely a sírkamrában egyfajta bemélyített kriptában állt, még benne feküdt a fáraó mumifikált teste. Szenzációs felfedezésnek számított ez, hiszen ez volt az első királyi múmia, amelyet a saját sírjában találtak a Királyok völgyében.”

Célszerűség és művészet az építészetben című művében írja Fülep Lajos: „Az építészet a világot nemcsak szellemileg, hanem materiálisan is formáló, a világ képét megváltoztató (…) produktum.” A magyar író-gondolkodót Mészáros Ákos idézi, annak sajnálatos apropóján, hogy Török Ferenc építész szeptember 10-én, 85. életévében elhunyt.

Az egyházi körökben ismert és elismert mesteri tervezőről részletes pályaképet olvashatnak a nekrológban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria