Megjelent az Új Ember 2021. szeptember 19-i száma

Kultúra – 2021. szeptember 15., szerda | 20:10

Az Új Ember idei harmincnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A múlt vasárnap, szeptember 12-én pápai misével, a Statio Orbisszal zárult a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a Hősök terén. A Budapesten megrendezett világeseményre tekintünk vissza mostani számunkban, számos fotó segítségével is emlékezve a résztvevők túlnyomó többsége által „minden várakozást felülmúlóan” jól sikerültnek mondott lelkiprogram-sorozatra, a jelenkori magyar kereszténység felejthetetlen ünnepére.

Jézus csodálóiból a követőivé kell válnunk! – Ferenc pápa buzdítása a NEK záró szentmiséjén hangzott el. Az egyetemes Egyház – több mint hetven országból egybegyűlt – közössége ünnepelt az Úr asztala körül a Hősök terén. Több százezer ember imádkozott szeptember 12-én a pápával együtt, a világ püspökeinek, papjainak és a testvéregyházak tagjainak jelenlétében.

A Statio Orbisról és általában a Szentatya magyarországi jelenlétéről részletes összefoglalót közlünk lapunkban a címoldalon kezdődő vezető cikkünkben.

Felemelő élmény, százezrek imádságos együttléte, hatalmas, egyúttal kulturált keresztény „demonstráció” is volt a múlt szombati gyertyás körmenet a Parlamenttől a Hősök terére. Sokunk maradandó élményéről és a processziót megelőző, a gyönyörű napfényes időben a Kossuth téren megtartott szentmiséről is olvashatnak a lapban képes beszámolót.

A kereszténység szívében ott vannak a családok, a házaspárok, a gyermekek, s megannyi egyházi szerveződés, közösség segíti az életüket. A Margitszigeten megtartott családi nap volt hivatott bemutatni ezt a csodálatos szolgálatot és annak gyümölcseit. A szigeten tapasztalt színes forgatagról, a hazai egyháznak erről az arcáról, a családközpontú jelenlétről a lap 8. és 9. oldalán olvashatják képes riportunkat.

Pár napja ért véget a NEK, egymásnak meséljük, elevenítjük fel az elmúlt hét emlékeit. A mostani Új Emberben mi is ehhez a közös emlékezéshez szeretnénk hozzájárulni további írásainkkal is, legyen szó a Papp László Sportarénában tizenötezer fiatal jelenlétében megtartott Forráspont  estről vagy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti helyszínein és a világesemény szertartásain szerepet kapott egyház- és kultúrtörténeti jelentőségű alkotásokról, kegytárgyakról.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Pejtsik Péter csellóművésszel, az After Crying zenekar alapítójával komponálásról, összekapcsoló értékrendekről, zenei rádöbbenésekről. Pejtsik Péter hangszerelte a NEK himnuszát. A világesemény keretében szeptember 8-án a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban a Jérôme Beau, Bourges érseke által celebrált, majd 10-én, a Hungexpón, a Jean-Claude Hollerich bíboros által bemutatott szentmisét pedig a művész zsidó jellegű dallamokra épülő új műve, a Budapest Klezmer Mise tételei kísérték.

S még továbbra is a zenénél maradva beszélgetést ovashatnak Oláh Patrik Gergővel, a Zeneakadémia mesterszakos hallgatójával a lovári miséről. Világpremier helyszíne volt ugyanis szeptember 1-jén a budapesti Szent István-bazilika, ahol Oláh Patrik Gergő lovári nyelvű Le Devleske („Az Istennek”) miséjének ősbemutatójára került sor a NEK felvezető programjai keretében.

A Mértékadó Értékeink című rovatában Pallós Tamás írását olvashatják Faykod Mária Eucharisztia című szobráról, amelyet a Veszprémi Érsekség és a Tihanyi Bencés Apátság által közösen szervezett balatonfüredi Eucharisztikus Napok keretében, szeptember 3-án avattak fel a Krisztus király-templom, illetve a plébánia mögötti újonnan parkosított területen. Az alkotást Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg, majd a Franciaországban élő és alkotó Faykod Mária szobrászművész a Zákonyi sétányon, az Art Portal kiállítótermében átvette a Magyar Örökség díjat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria