Megjelent az Új Ember 2021. szeptember 26-i száma

Kultúra – 2021. szeptember 22., szerda | 20:02

Az Új Ember idei harminckilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Krisztus hangja bennünk – ezzel a címmel közlünk interjút az aranymisés Barsi Balázs ferences szerzetessel. A Széchenyi-díjas pap, teológus napjaink egyik legismertebb egyházi személyisége. Könyvei, elmélkedései rendkívül népszerűek, sokak lelki-szellemi táplálékai. 1971. augusztus 8-án szentelték pappá szülőfalujában, Sióagárdon. Ötven évvel később ugyanezen a napon, ugyanitt mutatta be aranymiséjét.

A szeptember 12-én pápai misével, a Statio Orbisszal zárult a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a Hősök terén. Mostani lapunkban is sokat foglalkozunk a világeseménnyel.

Erdő Péter bíboros, prímás, valamint Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Konferencia elnöke mondja el gondolatait a NEK lelki gyümölcseiről, s megszólal néhány „hírnök” is: Ürge-Vorsatz Diána, Csókay András, Pindroch Csaba. Megszólaltattunk többeket az ünneplő tömegből is a Statio Orbis mise után az Andrássy úton járva.

Összefoglalót olvashatnak a pápa pozsonyi útjáról, a szeptember 15-i, repülőgépen zajlott sajtótájékoztató magyar vonatkozású részleteit is közöljük, valamint érdekes részleteket tudhatnak meg a Szentatya személyes megnyilatkozásiról Martos Levente Balázstól, a Központi Papnevelő Intézet rektorától, aki Ferenc pápa tolmácsa volt a budapesti látogatása során a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre való megérkezésétől a búcsúzásáig.

Beszélgetést olvashatnak az idén nyolcvanéves Marton Bernát ciszterci szerzetessel, aki ötvenöt évesen kezdett el futni. Száz méterrel indult, s huszonöt év alatt harminckét maratont, köztük hét ultramaratont teljesített. Hogyan tudja az ember így felépíteni magát? Mi vitte mindig tovább és tovább, s mivel gazdagította ez a szinte emberfeletti teljesítmény? Erről is vall a szerzetes, aki mintegy ötven éve Dallasban tanít, a rend gimnáziumában.

A Mértékadó kulturális mellékletben folytatódik sorozatunk, melynek keretében a hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben elhunyt Dante Alighierire emlékezünk. Minden idők legnagyobb költőjének, az Isteni színjáték írójának a hatása az utókorra felmérhetetlen, számtalan költőt, képzőművészt, zeneszerzőt ihletett meg.

Király Erzsébet művészettörténésszel, egyetemi oktatóval Bodnár Dániel beszélgetett Dante utóhatásáról a képzőművészet oldaláról.

A Nézőpont rovatban Paksa Balázs veszi górcső alá filmes jegyzetében a James Bond-mitológia színét és fonákját.

Dallos Jenő (1940–2021) karikaturista halálára Ember és környezetvédelem címmel Mészáros Ákos írt nekrológot.

A Természetrajz rovatban pedig Schmidt Egon kalauzolja olvasóinkat túzoklesre, Apajpusztára.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria