Megjelent az Új Ember 2022. december 11-i száma

Kultúra – 2022. december 7., szerda | 20:00

Az Új Ember idei ötvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Jelenits István piarista szerzetes 90 éves. Címoldalon kezdődik lapunk vezető anyaga: a Tanár úrral készült születésnapi beszélgetés a pedagógiáról, emberségről, az irodalomról, Isten útjairól, az élet küzdelmeiről is szól.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke december 5-én jótékonysági est keretében átadta a Szent Erzsébet rózsája díjat a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei kitüntetett Szigetvári Györgyné Répási Rozália, a Katolikus Karitász dél-pesti régiójának Caritas Hungarica díjas vezetője, Kispest díszpolgára. A jótékonysági est bevételével a negyven évvel ezelőtt alapított Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonát támogatják.

A kitüntetettel készült életútinterjúnkat a lap 3. oldalán olvashatják.

A Katolikus Karitász és a Szlovák Karitász (SKCH) közös segélyszállítmánnyal érkezett november 30-án Munkácsra. Az élelmiszerek és higiéniai termékek mellett a most legfontosabbat, áramot és fűtést biztosító eszközöket vittek a városba.

Kárpátaljai riportunkban a szlovák és magyar karitász együttműködésének lehetőségeiről is olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben az ünnepre készülve többek között arról is tudósítunk, hogy advent időszakában, december 1-jétől szentestéig Charles Dickens örök klasszikusát, a Karácsonyi éneket olvassák fel az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ismert személyiségei, munkatársai a Kardinális YouTube-csatornán.

Van közöttük pap, diakónus, színművész, énekes, múzeumigazgató, könyvelő, óvónő, kántor, újságíró, iskolaigazgató, levéltáros, sajtófőnök, tanár, médiaszakember, nagyszülő. Különböznek egymástól, de együtt haladnak az úton, és minden embert hívnak a betlehemi jászolhoz.

Megismerkedhetnek Mátyus Melinda íróval, a temesvári református gyülekezet lelkipásztorával, aki elhívásról, a gyülekezeti közösség és az alkotói magány viszonyáról, az Egyház és az irodalom kapcsolatáról is beszélt a vele készült interjúban.

A Mértékadóban a hagyományos rovatok cikkei mellett interjút közlünk Torgyán Atillával, a 15 éves Etalon Kiadó vezetőjével.

A 2007-ben létrehozott Etalon Film Kft. az elmúlt másfél évtizedben több mint százötven keresztény szellemiségű filmet, illetve húsz-huszonöt könyvet adott ki.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria