Megjelent az Új Ember 2022. november 27-i száma

Kultúra – 2022. november 23., szerda | 19:26

Az Új Ember idei negyvennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A szívünk mélyén munkálkodó Isten címmel indul lapunk vezető anyaga, interjúnk Szénásy Anna szociális testvérrel, a Lelkigyakorlat túl az ötvenen című könyv szerzőjével. Az Új Ember kiadványok sorában a közelmúltban megjelent kötet szerzője 1980 óta tagja a Szociális Testvérek Társaságának. Elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, majd teológiát, zeneterápiát, gyermekpszichoterápiát tanult, és Dobogókőn, az Ignáci Lelkiségi Központ képzésén lelkivezetést. Vele beszélgettünk az élet „második felének” nagy kérdéseiről.

„Amikor egy hegycsúcsra igyekszünk, és közben újra és újra szétnézünk, egyre nagyobb rálátást nyerünk az útra, amin haladunk. Hasonlóképpen, a liturgia évente ismétlődő időszakai lehetővé teszik, hogy újra és újra, egyre növekvő rálátással átéljük azt a reménységet, ami felé egész életutunk tart” – olvashatják a lap 4. oldalán Gérecz Imre OSB Újjáteremtett idő című liturgikus jegyzetében, amelyet az advent kezdetére írt.

Növekedés nehézségek idején címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést november 17-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Papp Miklós görögkatolikus pap, az intézmény Erkölcsteológia Tanszékének vezetője, Somogyiné Petik Krisztina tanszékvezető pszichológus, valamint Kézdy Anikó, az intézmény docense, ugyancsak pszichológus részvételével. A három előadó a teológia és a pszichológia oldaláról közelítette meg a kérdést: Hogyan állhatunk helyt nehézségek idején? A rendezvényről összefoglalót közlünk a 8. oldalon.

„Legyenek mindnyájan egy!” (Jn 17,21) mottóval rendezték meg a hagyományos Országos lelkipásztori-teológiai napokat november 17. és 19. között, ezúttal Esztergomban a Szent Adalbert Központban; az előadások, csoportbeszélgetések a hívek és papok együttműködéséről, ennek nehézségeiről és jó gyakorlatairól szóltak. Lapunkban többek közt tudósítást olvashatnak a rendezvény második napján elhangzott püspöki előadásról.

A Keresztény-Zsidó Tanács a Caritas in Veritate Bizottság közreműködésével tartott konferenciát A háború és a béke a Bibliában címmel. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökét a konferencia témáiról kérdeztük, különös tekintettel a szomszédunkban zajló pusztító háborúra.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Zsuffa Tündével. Tavasszal mutatták be az Erkel Színházban az Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló zenés darabot, amely Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című – 2020 karácsonyára kiadott – regényéből született. Most megjelent a történet folytatása: Az Ég tartja a Királyt. IV. Béla és a tatárjárás ürügyén többek között lelki és időbeli párhuzamokról, krízisekről, a talpra állás szükségességéről és prófétai küldetésről beszélgetett Pallós Tamás a szerzővel.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla a filmek világát elemezve keres választ arra a kérdésre, hogy milyen volt az egykori NDK. „Az mindenképpen tiszteletre méltó, hogy a hajdani szocialista Németország történeteit napjaink filmesei a történeti hűséghez ragaszkodva, mégis finom érzékenységgel mesélik el. Tudják, hogy az emberek megnyomorításáért a diktatúra működtetői a felelősek, és általában a rendszer egészén sincs mit szépíteni, de a hétköznapi NDK-s polgárok egyike sem tehet arról, hogy a történelem és a határ rossz oldalára került. Ám nem csak a németeknek, egész Európának emlékeznie kell arra, hogy volt egyszer egy NDK, amely nem csak a bájosan nevetséges Trabantot hozta létre, hanem a Stasit is.” – emlékeztet a jegyzetíró.

Wagner Nándor életmű-kiállítása látható 2023. február 5-ig a Műcsarnokban. A tárlatról és a művészről Mészáros Ákos írt ismertetést.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria