Megjelent az Új Ember 2022. október 2-i száma

Kultúra – 2022. szeptember 28., szerda | 19:12

Az Új Ember idei negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2022. október 1. és november 28. között népszámlálást tartanak Magyarországon. Lapunkban a külön erről a témáról szóló oldalon (3. oldal) tájékoztatunk arról, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kampányt indít, melynek során arra buzdít minden magyar katolikust, hogy bátran vállalja vallási hovatartozását. Erről és az abortusz szabályozásának közelmúltbeli változásairól is kérdeztük Veres András győri megyéspüspököt, az MKPK elnökét.

Vajon mi mennyire vagyunk képesek a megújulásra? – erre a kérdésre is segített választ adni a kilencedik Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága és a Szeged-Csanádi Egyházmegye közös rendezvénye, amelyet a múlt héten rendeztek meg, „Megújulni közös értékeinkben” mottóval. A szeptember 22. és 25. között zajló eseménysorozat programjai közösségi, lelki-szellemi élményekkel gazdagították a résztvevőket. A KATTÁRS-ról összefoglalót közlünk lapunkban.

A bölcsészek előtt álló jelenkori kihívásokról, a minőségi oktatásról, valamint szakmai tervekről beszélgettünk Birher Nándorral, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) júliusban kinevezett dékánjával. Az interjú az Új Ember 11. oldalán olvasható, Növelnünk kell a tudományos és társadalmi láthatóságunkat címmel.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést aduk közre a Dél-Franciaországban élő magyar szobrásszal, Faykod Máriával. Az Ars Sacra Fesztivál programjához kapcsolódva ezúttal a budapesti Szent István-bazilika altemplomában láthatók a művésznő világhírűvé vált lourdes-i Feltámadás-keresztút stációsorozatáról (saját munkáiról) készült fotói. A vászonra nyomtatott, kiváló minőségű képeket az alkotó elmélkedései kísérik. A szülőhazájához újra mind több és erősebb szállal kötődő művésszel még a kiállítás megnyitása előtt beszélgetett kollégánk, Pallós Tamás. A képek a maguk sajátos módján, a stációk finom részleteit láttatva hívják fel a figyelmet Krisztus mindent átható, bátorító szeretetének „magától értetődő” jelenvalóságára.

A Nézőtér rovatban Kuzmányi István írását olvashatják az Ignác – A lelkek lovagja című darabról, amelyet a jezsuiták Szent Ignác megtérésének 500. és szentté avatásának 400. évfordulójához kötődő jubileumi éve alkalmából vittek színre. A musicalt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 120 fős Magis kórusának tagjaiból álló diáktársulat adta elő legutóbb az Erkel Színházban.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egontól ezúttal a hörcsögről tudhatunk meg sok érdekeset, többek között azt, hogy a legtarkább rágcsáló hazánkban: „bundája felül vörhenyesbarna, alul fekete, ráhúzódik a mellső lábaira is, de az ujja felett lévő rész fehér. A mell oldalán nagy fehér folt látszik. Előfordulnak feketés, sőt teljesen fekete példányok is; orosz adatok szerint akadtak helyek az országban, ahol ezek voltak túlsúlyban. Magyarországon elsősorban a Dunától keletre, az alföldi mezőgazdasági területeken él…”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria