Megjelent az Új Ember 2023. február 12-i száma

Hazai – 2023. február 8., szerda | 19:45

Az Új Ember idei hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon adunk hírt arról, hogy Ferenc pápa elfogadta Cserháti Ferenc centuriai címzetes püspök lemondását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki tisztségéről, miután betöltötte hetvenötödik életévét. Ezzel egy időben a Szentatya Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát trebai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

A kilencvenedik születésnapjára készülő Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes február 5-én mutatta be gyémántmiséjét. Vele beszélgettünk az ünnepet megelőző napokban. Nagyinterjúnkban hitéről, szolgálatáról vall a sokak által ismert, szeretett szerzetespap.

Az év elején megtartott Educatio kiállítás után, még januárban beszélgettünk a katolikus felsőoktatás helyzetéről Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkárával, aki a kormányzat és az egyházi felsőoktatási intézmények között létrejött új, közösség- és értékteremtést ösztönző megállapodásról is beszélt lapunknak.

A békásmegyeri Szent József-plébánián az elmúlt négy évben a fiatalok létszáma megötszöröződött, és a plébánia erősségévé vált az ifjúságpasztoráció. A 2019 óta ott szolgáló Szili András atya „módszere” – a soha el nem maradó hétfői hittan; a progetto del caffè, azaz a beszélgetések kávé mellett; az élményorientált kulturális és szabadidős programok, a kirándulások, a külföldi városnézések és a sok-sok éjszakába nyúló beszélgetés – meghozta a gyümölcsét. Erről is olvashatnak riportunkban, amely a békásmegyeri plébánián készült, ahol Szili András és az egyetemista közösség, a Pueblo néhány tagja fogadta munkatársunkat.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Petrás Alina keramikusművésszel. A budapesti Falk Miksa utcában lévő Vármegye Galériában (Erdély Művészetéért Alapítvány) február 28-ig, szerdán és pénteken 15 és 18 óra között látogatható Petrás Mária Prima Primissa díjas népdalénekes, keramikusművész és lánya, Petrás Alina Szervátiusz Jenő-díjas keramikusművész és népdalénekes közös kiállítása. Alinával a kiállítótérben, a derűt, hitet, reménységet sugárzó alkotások között beszélgetett Bodnár Dániel.

„Az idei rügyfakadást, a széncinege »nyitnikék-nyitnikék«-jét nem tudta megvárni. Január utolsó napján érkezett a hír: hajnalban elhunyt.” Pallós Tamás emlékezik az Új Ember/Mértékadó állandó szerzőjére, a 91 évesen elhunyt Schmidt Egon ornitológusra, a természet, a madarak iránti szeretetéről ismert Kossuth-díjas íróra.

Mészáros Ákos ezúttal a budapesti Károlyi-palota most megújított Petőfi-kiállítását mutatja be.

Tudósítást olvashatnak a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia sorozatindító irodalmi estjéről. A Shakespeare a kortárs színházban címmel megtartott rendezvényen Rudolf Péter színész, rendező, a Vígszínház igazgatója és Almási Zsolt Shakespeare-kutató osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel a Szeget szeggel című, „vígjátéknak” titulált színmű előadás-történetéről Budapesten, a Párbeszéd Házában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria