XVI. Benedekre emlékezünk – Megjelent az Új Ember 2023. január 8-i száma

Kultúra – 2023. január 4., szerda | 18:17

Az Új Ember idei második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az elmúlt év utolsó napjának reggelén elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. Lapunk nagy részében több írással, számos archív fotóval emlékezünk meg a kiemelkedő egyházi személyiségről.

Többek között Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének búcsúzó írását közöljük; olvashatják az emeritus pápa lelki végrendeletét és utolsó szavait.

A lap vezércikkében Kránitz Mihály teológus, egyetemi tanár (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Hittudományi Kar Alapvető Hittan Tanszék) Az Egyház és az igazság szolgálatában című nagy ívű megemlékezésében vázolja az emeritus pápa életpályáját, tudományos munkásságának, egyházi megnyilatkozásainak teológiai szemléletét, keresztény tanúságtételét. „Az elmúlt évtizedben tudatosan az imádságnak és az elmélkedésnek élt, belső, lelki zarándokúton haladt, és várta a találkozást Urával, akinek derék munkatársa volt, akiről tanított, és akit szeretett. Földi útja, hiteles keresztény élete most lezárult, és egyben megnyílt az örök Igazság színelátására” – írja az emeritus pápáról Kránitz Mihály.

Külön cikk szól lapunkban XVI. Benedek Mária-tiszteletéről, „karizmatikus mariológiájáról”, A mennyországnak szíve van címmel.

Az Új Ember idei második számában a megemlékezések mellett interjút olvashatnak egy haditudósítóval, aki a Katolikus Karitász ukrajnai missziójában is tevékeny szerepet vállal, valamint Bodnár Dániel jegyzetével búcsúzunk Pelétől, a sportélet legendás alakjától, katolikus hitvallótól.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést közlünk Halmai Tamás József Attila-díjas költővel, irodalomtörténésszel. Olvasóink hétről hétre találkozhatnak a lapban lírai esszéivel. Bár Halmai Tamás még csak negyvenhét éves, már több mint negyven kötete jelent meg.

Egy másik interjúból Patrick Desbois francia papot ismerhetik meg, aki szeretett nagyapja élettörténetének eredt nyomába, ebből nőtt ki egy nemzetközi kutatóhálózat, amely Ukrajnában és Kelet-Európa más területein, a Baltikumtól a Fekete-tengerig térképezi fel a „golyók általi holokausztot”, és állít emléket az áldozatoknak. Patrick Desbois A golyók általi holokauszt. Halál fényes nappal című művének magyar fordítását novemberben mutatták be a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla tekint vissza az elmúlt év filmsorozataira, kritikus szemmel, ugyanakkor a teljesség igénye nélkül, hiszen „A streamingszolgáltatók megsokasodásával a Magyarországon nézhető sorozatok száma is igencsak megnőtt. Olyannyira, hogy még a legmegátalkodottabb sorozatfüggők sem tudnak minden szériát végignézni, egyszerűen azért, mert egy nap huszonnégy órából áll, a játékidő pedig ennek többszöröse.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria