Megjelent az Új Ember 2023. június 11-i száma

Kultúra – 2023. június 7., szerda | 19:34

Az Új Ember idei huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címoldalon indul interjúnk a kerekesszékes Kardos Mihály atyával, aki jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi Gondviselés Házának lakója. Ország-világ megismerhette őt, amikor Ferenc pápa magyarországi látogatása során kitüntette a figyelmével a budapesti Szent István-bazilikában tartott találkozón. Akkor, ott egy rendkívüli ember kapott rendkívüli médiafigyelmet. Kardos Mihály olyan pap, aki sokakkal megkedveltette Krisztus követését.

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök 80 éves. Június 3-án Zebegényben köszöntötték őt. Tudósításunk a Szentháromság vasárnapjának előestéjén tartott szentmisétől a püspök életét bemutató képösszeállításon és kóruséneken át a szeretetvendégségig ível – megható pillanatokat élt meg hívő és pásztora.

Majnek Antal OFM püspök Radványi Atanáz és Juhos Benjamin ferences szerzeteseket pappá, Kis Efrém és Gács Paszkál testvért diakónussá szentelte június 3-án az esztergomi Szent Anna-templomban. A felemelő eseményről részletes beszámolót közlünk lapunkban.

Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó május 26-án elhunyt a Himalájában, a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászása közben. Az extrém magasság, ahol Suhajda Szilárd földi története véget ért, lelkünk extrém mélységeiben indíthat el újabb történeteket – ha engedjük. Király Eszter gondolatait adjuk közre a lap 12. odalán.

A Mértékadó kulturális mellékletben Bodnár Dániel írt Erdélyi Zsuzsanna emlékművéről, amelyet a Városligetben állítottak fel. A Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza közötti sétányon május 25-én nagy érdeklődés mellett tartották meg a vallásos néphagyomány világhírű kutatója emlékművének avatóünnepségét. A mű alkotója Borbás Márton szobrászművész. A rendezvényt az Immaculata Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia szervezte.

Mészáros Ákos ezúttal a Képzőművészti Egyetem hagyományos évzáró kiállítását mutatja be. E különleges tárlatról szólva többek közt így elmélkedik: „Közel nyolcszáz fotót készítettem a Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti főépületében és az Epreskertben a különböző szakok, tanszékek kiállított alkotásairól. Mondhatom, sok mindent láttam, és nagyon úgy néz ki, hogy a klasszikus szépségideálnak, az állandó harmóniakeresésnek végleg befellegzett. Előtérbe kerül a mindenáron való önkifejezés szürrealisztikus elemekkel társítva, néha giccsbe hajló vagy legalábbis annak határmezsgyéjén táncoló vad színekkel és extravagáns, szókimondó megoldásokkal. Értem, miért van ez így, sok oka van. Ideges, zaklatott világban élünk, és a fiatalok a legérzékenyebbek, a környezet, az idősebbek világa iszonyatos erővel hat rájuk. Ők még nem játszanak szerepet, nem alakoskodnak, nem csúsztatnak, mint a médiában szereplők oly sokszor, ők még »kimondják az őszintét«.”

A haragunkat elengedni ugyanúgy döntés kérdése, mint szeretni – mondják a szakemberek. Ám egyáltalán nem olyan könnyű ez. Mit tehet az az ember, akitől hirtelen és erőszakosan veszik el gyermeke anyját, élete szerelmét? A Hajnal Gergely által a Mértékadóban elemzett, Nem kapjátok meg a gyűlöletem című filmet Kilian Riedhof rendező valóságos események alapján készítette.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria