Megjelent az Új Ember 2023. március 26-i száma

Kultúra – 2023. március 22., szerda | 19:01

Az Új Ember idei tizenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címoldalon adunk hírt arról, hogy a németújvári bazilikában (a Batthyányak évszázados otthonában és nyughelyén) a Kismartoni és a Szombathelyi Egyházmegye közös ünnepe keretében március 19-én püspöki szentmisében emlékeztek meg Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulójáról, és jelentették be felesége, Coreth Mária Terézia boldoggáavatási eljárásának megindítását.

A két nyelven, a két nemzet együttműködésével bemutatott szentmise főcelebránsa Ägidius J. Zsifkovics kismartoni püspök volt, koncelebrált Székely János, szombathelyi püspök, Császár István, a szombathelyi székesegyház plébánosa, Pál László, a kismartoni egyházmegye magyar vikariátusának püspöki helynöke, Raphael Rindler OFM güssingi plébános.

A Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén a határon túlról a beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kapta, az az intézmény, amely híven őrzi Ortutay Elemér (1916–1997) kárpátaljai görögkatolikus lelkész hagyatékát. Lányával, Ortutay Máriával készült interjúnkat is olvashatják a lapban.

Az Új Emberben arról is olvashatnak, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere közös sajtótájékoztatót tartott a normafai Szent Anna-réti engesztelő kápolna építési terveiről a budavári prímási palotában. Évszázados vágya a hívőknek egy kápolna felépítése a budapesti Anna-réten, s ez a vágy idén végre teljesülhet.

Esterházy János mártír sorsú felvidéki politikusról emlékeztek meg március 12-én a Parlamentben. Az esemény keretében a Rákóczi Szövetség Esterházy-díjjal tüntette ki Majnek Antal nyugalmazott munkácsi római katolikus megyéspüspököt.

Esterházy János élete során a magyarság megmaradását és azt a gondolatot képviselte, hogy minden nemzetnek joga van a létezéshez – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepségen.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Madarassy András festőművésszel, aki az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium; és Budapesten az V. kerületi Szent István Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rajz- és művészettörténet-tanára, valamint a szintén fővárosi Avicenna International College oktatója. Bibliai témákat és portrékat is fest, különösen kedveli a pasztelltechnikát. A Városliget közelében lévő LaLune kávézóban beszélgetett vele Bodnár Dániel kollégánk.

Bölcső és sír, testvéri föld, ősi legendák, ördöngös népmesék, borús balladák és súlyos reáliák, véres küzdelmek földje. A „száztornyú” Kijev kulturális megközelítéséről szól Pallós Tamás béke után kiáltó írása.

Iancu Laura versei pedig már a húsvét közeledtét jelzik.

Paksa Balázs filmkritikájában arról ír, hogy a hollywoodi álomgyárban „az utóbbi egy-másfél évben sorra mutatnak be olyan filmeket, amelyek több-kevesebb (jobbára több) indulattal kritizálják a jelenkori gazdasági-társadalmi elit életmódját. Mark Mylod, Rian Johnson és Ruben Östlund persze nem jókedvében kanyarít antikapitalista üzenetet legújabb filmjébe.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria