Megjelent az Új Ember 2023. szeptember 24-i száma

Kultúra – 2023. szeptember 20., szerda | 19:48

Az Új Ember idei harminckilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Többéves munkálatok után kívül-belül megújult a Győri Egyházmegye főtemploma, a Nagyboldogasszony-székesegyház. A püspöki széktemplom újraszentelését Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke végezte szeptember 13-án. Az ünnepről képes összefoglalót közlünk lapunkban.

Arról is beszámolunk, hogy Erdő Péter bíborossal, Michael W. Banach apostoli nunciussal, Spányi Antal székesfehérvári püspökkel ünnepelték szeptember 17-én Bodajkon a Mária-napi főbúcsúban a kegytemplom basilica minor rangra emelését, 75 évvel azután, hogy Mindszenty József beszédet mondott a kegyhelyen.

A szeptember 28. és október 1. között Veszprémben sorra kerülő Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) alaptémájához kapcsolódva az Egyház társadalmi tanításáról, egyén és közösség viszonyáról szól Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írása, amelyet a 2. oldalon olvashatnak, a KATTÁRS programjáról és szellemi megalapozásáról Udvardy György veszprémi érsekkel és a rendezvény főszervezőjével, Loószné Dömötör Enikővel beszélgettünk.

Lapunkban interjút olvashatnak Menyhárt M. Terézzel, az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció tagjával. Magyarországon Kovács Piroska Mária nővérrel ketten maradtak a rendben a kilencven év alattiak közül, mivel nagyon sok nővértársuk hunyt el az elmúlt években. A létszámcsökkenés miatt tavaly még a virágzónak mondható leánykollégiumukat is be kellett zárni Ferencvárosban, Teréz nővér mégis bizalommal tekint a jövőbe.

Mértékadó kulturális mellékletünkben megemlékezünk Liszt Ferenc 130 évvel ezelőtti születésnapjáról (október 22.) egy interjú keretében, amelyet Pallós Tamás készített Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel. 2021 óta a nagy zeneszerző nevét viseli, szellemiségét hordozza az őszi budapesti Nemzetközi Kulturális Fesztivál, a Liszt Ünnep, amely nemcsak a kimeríthetetlen életművet állítja középpontba, hanem a kortárs reminiszcenciákat is.

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom zeneigazgatója jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy Liszt Ferenc egyházi zenei tevékenysége is teljes valójában feltáruljon, és mind ismertebbé váljon.

Bodnár Dániel a jelenleg háromszáz lelkes Mindszentkállán járt, ahol a veszprémi érsekség legnagyobb szőlészete található, itt termelik az egyházi szertartások miseborát. Benesch Antallal, az egyházmegye birtokában lévő pincészet főborászával a helyszínen beszélgetett múltról, jelenről, jövőbeli tervekről.

A Nézőtér rovatban Réti László és Hajnal Gergely összegzi a tizenkilencedik alkalommal megrendezett CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tanulságait. Magyarország egyik legismertebb és legrangosabb filmes seregszemléjén a versenyprogram filmjeit ökumenikus zsűri is díjazta.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria