Megjelent az Új Ember 2024. április 21-i száma

Kultúra – 2024. április 17., szerda | 19:10

Az Új Ember idei 16. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Lapunk címoldalán kezdődik beszámolónk a vértanú munkáslány, Bódi Mária Magdolna emlékére április 12-én Veszprémben megszervezett konferenciáról, illetve a másnapi ünnepi szentmiséről, amelyet Litéren mutatott be Székely János szombathelyi megyéspüspök és Udvardy György veszprémi érsek, és amelyen számos pap koncelebrált, s amely után a megemlékezők Magdi sírjához vonultak közös imádságra. Az eseményekhez kapcsolódóan interjút közlünk Cristiana Marinellivel, Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási eljárásának posztulátorával.

Irán drón- és rakétatémadást intézett Izrael ellen április 13-án, szombaton késő este. A háborús helyzet súlyosbodása ellen Ferenc pápa is felszólalt április 14-én délben, a Regina caeli imádságot követő beszédében. A Szentatya háborúellenes felszólalását is olvashatják lapunkban.

Húsvét harmadik vasárnapján, április 14-én az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás felszentelte az új misézőoltárt, amelynek márványtömbjét Ferenc pápa áldotta meg 2023-ban, budapesti látogatása során. A szertartást követően a főpásztor megáldotta a bazilika újonnan elkészült második emeleti panorámatermét. Minderről tudósítást olvashatnak lapunkban.

Interjúnk keretében megismerkedhetnek Rafael de Castro Manglanóval, az Opus Dei (a Katolikus Egyház személyi prelatúrája) tagjával, aki nyolcadik éve az Opus Dei Orbánhegy Collegium vezetője, egyúttal a Navarrai Egyetem magyarországi képviselője. Honnan jött, hogyan köteleződött el a hivatása mellett, és milyen szolgálatban van jelen Magyarországon a közössége? – munkatársunk erről beszélgetett vele a budapesti Orbánhegyi úton található kollégiumban.

A Mértékadó kulturális mellékletben, a Hangsorok rovatban Pallós Tamás írt emlékező sorokat Eötvös Péter világhírű kortárs zeneszerző halála kapcsán.

Mészáros Ákos a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… – Magyar fotóművészek Amerikában, 1914–1989 című tárlatot mutatja be. A fotókiállítás augusztus 25-éig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum harmadik emeletén, az időszaki kiállítótérben.

Megnyitotta legújabb időszaki kiállítását a Bibliamúzeum. Ezúttal a Böhm-gyűjtemény 1945 előtti, főként nagybányai festményeivel, valamint második világháború utáni konstruktivista és kortárs alkotásaival várja a közönséget. Az erdélyi művészet közép-európai kontextusban mutatkozik be, így sokszínűsége mellett a folytonosságot, nemzedékről nemzedékre való formálódását is nyomon követhetjük. A kiállításról részletes ismertetőt olvashatnak a Mértékadóban. 

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla írta meg gondolatait két aktuális (régről ismert témájú) sorozatról. Mint írja: „ A sógun (Shogun) gyermekkorunk kedvelt sorozata volt. James Clavell hőseivel – új formában – most ismét találkozhatunk. De a True Detective és a Tom Hanks, valamint Steven Spielberg nevével fémjelzett, a második világháborút bemutató sorozat is újraéledt.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria