Megjelent az Új Ember 2024. május 19-i száma

Kultúra – 2024. május 15., szerda | 17:50

Az Új Ember idei 20. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A Szentatya vezette a 2025-ös szentévet meghirdető, Spes non confundit (magyarul: A remény nem csal meg) kezdetű bulla átadásának és felolvasásának szertartását a Szent Péter-bazilikában május 9-én.

A pápa ünnepélyes vesperás keretében átadta az öt kontinens képviselőinek a Spes non confundit bullát, ezzel meghirdette a 2025-ös szentévet, amely idén december 24-én, a vatikáni bazilika szentkapujának megnyitásával veszi kezdetét. Címoldalon kezdődő cikkünkben közöljük Ferenc pápa ünnepi homíliájának magyar fordítását.

125 évvel ezelőtt született Boldog Salkaházi Sára. Az évforduló alkalmából a Szociális Testvérek Társasága, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank emlékérme-bemutatóval egybekötött megemlékezési ünnepséget tartott május 11-én Budapesten, az Aranybástya Szalon és Rendezvényteremben.

A rendezvényről részletes tudósítást közlünk. Idén emlékezünk meg a Jad Vasem intézmény Világ Igaza kitüntetésében részesült boldog 1944. december 27-én elszenvedett vértanúhaláláról is.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a 31. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 13-án, lapzártánkkor Budapesten.

Az Új Emberben hírt adunk arról, hogy a megnyitón Barsi Balázs ferences szerzetes és Lackfi János költő, író, műfordító vehette át a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díját. Következő számunkban (május 26.) olvashatják a díjazottakkal készített interjúinkat.

Idén ünnepli újkori megalapításának ötvenedik évfordulóját a Katolikus Hallássérült Pasztoráció. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hallássérült-pasztorációs referense Nagy Sándor, a budapest-tabáni Alexandriai Szent Katalin-templom plébániai kormányzója. A vele készült interjút is olvashatják pünkösdi számukban.

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos A pillanat varázsa címmel írt méltatást fotós kollégáink riportképeiről, amelyekből válogatást láthatnak az esztergomi Keresztény Múzeumban.

Merényi Zita és Lambert Attila képeivel olvasóink hétről hétre találkozhatnak az Új Emberben, a Mértékadóban és a Magyar Kurír online felületén.

A Hangsorok rovatban Kényes egyensúlyok címmel Pallós Tamás írt személyes hangvételű jegyzetet a száz esztendővel ezelőtt elhunyt Pucciniről az emlékév apropóján.

A Barangoló rovatban olvasóink a csehországi Český Krumlov szépségeit ismerhetik meg.

Az irodalomkedvelők örömére pedig Halmai Tamás több írását és Zsirai László versét is közöljük az aktuális Mértékadóban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria