Megjelent az Új Ember június 24-i száma

Kultúra – 2018. június 22., péntek | 9:02

Az Új Ember ez évi huszonötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon riportot olvashatnak egy különleges keresztelőről. Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a családok éve alkalmából felajánlotta, hogy szívesen elmegy megkeresztelni az egyházmegye minden olyan babáját, aki háromgyermekes vagy még annál is nagyobb családba érkezik. Így aztán örömmel mondott igent, amikor meghívták, hogy szolgálata által Mária Filoména, egy soproni schönstattos házaspár hatodik gyermeke új, isteni életre szülessen.

Hírt adunk arról, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási ügyében jelentős előrelépés történt. Székely János szombathelyi püspök levélben fogalmazta meg gondolatait az Alaptörvény hajléktalan emberekkel kapcsolatos részének módosításáról. Valamint a címoldalról indul összefoglalónk az országszerte zajló pap- és diakónusszentelésekről is.

A 2. oldalon olvashatják Ferenc pápa katekézisét, ezúttal a tízparancsolatról, és Pietro Parolin bíboros-államtitkár gondolatait Szent XXIII. János pápáról. Közöljük a Szentatya Twitter-üzenetét a focivébéről.

A 3. oldalon folytatódik a soproni keresztelőről szóló riportunk, és itt olvashatják a részleteket a Mindszenty József bíboros boldoggáavatási ügyében történt jelentős előrelépésről.

A Tanítás és lélek oldalon következnek a biblikus, liturgikus és lelkiségi írások, valamint Szent László király tetteiről is olvashatnak.

Az 5. oldalon tudósítunk a fogvatartottak mátraverebély-szentkúti zarándoklatáról, amelyen Bíró László tábori püspök mutatott be szentmisét.

A 6. és a 7. oldalon, Egyház rovatunkban összefoglalót közlünk a Veszprémi Főegyházmegyében, a Váci Egyházmegyében, a Győri Egyházmegyében, az Egri Főegyházmegyében és a Pécsi Egyházmegyében tartott pap-, és diakónusszentelésekről.

A 8. oldalon folytatjuk a címoldalról Székely János szombathelyi püspök levelét, amelyet az Alaptörvény hajléktalan emberekkel kapcsolatos részének módosításáról írt. Hírt adunk arról is, hogy bemutatták a Repülni tanulunk című kötetet, amely a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg: az interjúkötetben Kiss Péter újságíró kollégánk Elekes Szende pszichológussal beszélget a felnőtté válásról.

A 9. oldalon interjút olvashatnak Mohos Gáborral, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia búcsúzó titkárával.

A 11. oldalon papszentelés előtt álló szeminaristák vallomásait olvashatják, valamint hírt adunk az Esztergom-Bajóti Karitászrégió képzésének tanévévzárójáról, ahol Erdő Péter bíboros, prímás emléklapokat adott át a képzésben résztvevőknek.

A Mozaik oldalon többek közt a kínai katolikus egyház megosztott és szorongatott helyzetéről olvashatnak. A focivébé kapcsán Böjte Csaba ferences szerzetes fejtette ki gondolatait, és arról is hírt adunk, hogy az argentin labdarúgó, Lionel Messi felajánlást tett a Szűzanyának az argentin csapat vébégyőzelme esetére.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a nyolcvanéves Margitszigeti Szabadtéri Színpad ünnepi évadának programjairól olvashatnak. Bodnár Dániel Goethe Faust című művét elemzi-értelmezi.

Baranyai Béla a Luther Kiadónál megjelent Sztehlo-gyerekek voltunk című kötetet mutatja be. Sztehlo Gábor lelkész az evangélikus egyház Jó Pásztor-missziója keretében már 1944 márciusától mentette a zsidó származású gyerekeket, majd októbertől a Nemzetközi Vöröskereszt felkérésére egymás után hozta létre a gyermekotthonokat. Sok gyerek ezekben a házakban vészelte át az ostromot.

Petrőczi Éva Gerlóczy Márton legújabb kötetéről ír. A Nézd csak, itt egy japán – az Altató borítójának története a Scolar Kiadónál jelent meg.

Mészáros Ákos személyes emlékeit osztja meg olvasóinkkal Rátonyi Róbert színművészről.

A Természetrajz rovatban ismét Schmidt Egon segítségével ismerkedhetünk meg a madárvilág rejtelmeivel, különös tekintettel a Kárókatonákra.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria