Megjelent a középkori Magyarország falkép-legendáriumát bemutató kötetünk

Kultúra – 2021. június 28., hétfő | 15:56

Reprezentatív kötettel bővült az Új ember kiadványok sorozat. Thaler Tamás nagyszerű fotóin keresztül a Kárpát-medence középkori falfestményeivel ismerkedhetünk meg. A Freskók nyomában című kötetben látható képeket Kerny Terézia művészettörténész rövid magyarázatai hozzák még közelebb az olvasóhoz.

A középkori Magyar Királyság legjelentősebb számú képzőművészeti együttesét a falképek alkotják. A magyar művészettörténeti irodalomban több mint ötszáz olyan épület szerepel, amelyet középkori és kora reneszánsz freskók díszítettek. Az évszázadok történelmi viharai során azonban az emlékanyag zöme elpusztult. A török hódoltság miatt például a történelmi Magyarország középső területén alig maradt meg valami a középkor tárgyi emlékeiből, bár az utóbbi évtizedek műemléki-régészeti kutatásai nyomán az Alföldön is egyre-másra kerülnek elő izgalmas együttesek.

A falképek a középkor, de mindenekelőtt a keresztény ikonográfia kutatója számára kiapadhatatlan kincsesbányát jelentenek. A képek tanulmányozása során feltárul a középkori ember gondolat- és hitvilága. A falképek azonban „megszólalni” csak azok számára tudnak, akik valamelyest jártasak a Bibliában és a keresztény legendákban. Könyvünk ebben kíván segítséget nyújtani a legnépszerűbb, leggyakrabban előforduló témák bemutatásával.

Thaler Tamás – Kerny Terézia: Freskók nyomában - A középkori Magyarország falkép-legendáriuma című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria