Bartos Erika: Őrangyal – a Máltai Szeretetszolgálat első mesekönyve

Hazai – 2014. április 29., kedd | 17:15

A 21. Nemzetközi Könyvfesztivál eseményei között mutatták be a máltaiak kiadásában megjelent új mesekönyvet – tájékoztat a kultura.hu nyomán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Bartos Erika Őrangyal (Mesék az elfogadásról) c. könyve fogyatékkal élő kisgyerekekről szól, akik megtalálják helyüket saját közösségeikben. Magyarország legismertebb és legkeresettebb gyerekkönyvírójának új könyve április 25-től kapható a legtöbb könyvesboltban.

„A segítő út természetes módon épült be pályámba” – mondta el Bartos Erika új kötete, az Őrangyal című mesekönyv bemutató sajtótájékoztatóján a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A népszerű írónő új kötetének szereplői fogyatékkal élő gyerekek, a történetek pedig az ő közösségbe való beilleszkedésükről, elfogadásukról írott mesék.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője a Lázár Ervin-teremben rendezett könyvbemutatón – melyen a monori Tabán-program cigány gyerekekből álló zenekara játszott – elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a szeretetszolgálat 25. születésnapján adhatják ki ezt a különleges könyvet. A könyv jogdíját Bartos Erika a szervezetre ruházta azzal a feltétellel, hogy a bevételből származó teljes összeget fogyatékkal élő gyermekeknek adják.

Az építészmérnök végzettségű Bartos Erika elhivatott magyar gyermekkönyvíró és illusztrátor. Meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, nevéhez számtalan gyermekkönyv fűződik, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik speciális szükségletű vagy súlyos betegségben szenvedő gyermekekkel. Könyvei sokféle nehézséggel küzdő gyermeknek szereztek már sok örömet. Művei több nyelven megjelentek, meséinek egy része Braille-nyomtatásban és jelnyelven is elérhető.

„Az első mesém 15 évvel ezelőtt született meg. Akkor is és most is az a célom, hogy kapaszkodót adjak a gyerekek számára” – mondta el a kötetet bemutató sajtóeseményen Bartos Erika. Az írónő emlékeztetett arra, hogy első köteteiben olyan mindennapi küzdelmeket próbált meg a mesékkel bemutatni, amelyeket egy kisgyermek átélhet: az első nap az óvodában vagy egy új tesó érkezése is megihlette.

Felidézte, hogy a soron következő köteteiben beteg gyerekeknek írt. Először a szívkatéteres betegek, majd a daganatos gyermekek számára készített könyvet, amelyben a betegség leküzdését játékos-mesés eszközökkel ábrázolta, ezáltal is megkönnyítve a hosszadalmas és fájdalmas gyógyulási folyamatot. Az írónő elmondta: ezekből a kötetekből megtanulta, hogyan segítsen jól és hasznosan a beteg gyermekeken.

Új mesekönyvében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által is vallott elveket fogalmazta meg a gyerekek nyelvén. A fogyatékkal élők nem várnak mást a környezetüktől, mint őszinte kapcsolatokat, természetességet, elfogadást – méltóságot és helyet a közösségben. A mindennapok során azonban láthatatlan falak zárják el őket a többségtől, bizonyos értelemben ők is kirekesztettek. Elfogadásuk elősegítése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik küldetése. Az írónő elmondta: a kötet ötlete tíz évvel ezelőtt merült fel benne, mégis eddig várt a megírásával, ugyanis korábban azt érezte, hogy még nem rendelkezik kellő tapasztalattal egy ilyen könyvhöz.

„Az Őrangyal kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, az ő útjukon keresztül az elfogadásról, együttélésről – írta saját könyvéről Bartos Erika. – Ugyanolyan indíttatásból, ugyanolyan szeretettel írtam ezt a könyvet, mint az eddigi meséimet, az Anna, Peti és Gergő sorozatot, Bogyó és Babóca történeteit vagy a verseimet. Három fő gondolat motoszkált bennem, amit szerettem volna ezzel a kötettel átadni: az egyik, hogy mindenki ügyes valamiben. A mesében szereplő vak kislány például mindig a legügyesebb a szembekötősdiben, mert a hallása érzékenyebb látó társainál. A másik fő gondolat az volt, hogy néha nagyon hasznos beleképzelnünk magunkat társaink helyébe. Az egyik mesében néhány barát önként úgy dönt, hogy az iskolai táncot kerekesszékben ülve táncolja majd el, csupán azért, hogy így élő társukkal közösséget vállaljanak. A harmadik pedig a szeretet. Azok a gyerekek, akik valamilyen speciális nehézséggel küzdenek, legtöbbször nem sajnálatra vágynak, hanem szeretetre, elfogadásra, természetes és azonos bánásmódra.”

Az Őrangyal (Mesék az elfogadásról) című könyv április 25-től kapható a nagyobb könyvesboltokban. A kötet megvásárlói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjait támogatják.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria