Megkezdődött a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozat

Kultúra – 2011. szeptember 16., péntek | 19:30

A művészet, a maga sokféleségével képes arra, hogy reményt és jövőt adjon az embereknek – mondta Erdő Péter bíboros szeptember 16-án, amikor megnyitotta az V. Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatot a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A hét során alkalmunk nyílik arra, hogy rácsodálkozzunk éltünk szépségeire, amelyeket nem veszünk észre a hétköznapokban. Az emberi szó gyenge ahhoz, hogy kifejezze mindazt a szépséget, amely a körülöttünk lévő világmindenségben, és azon túl van. Erre a művészet képes mutatott rá Erdő Péter. "A művészetben mindig megcsillan valami, ami több mint az emberi élet”

Minden művészetre igaz ez, de a szakrális művészetek különösen arra emlékeztetnek, hogy "nem vagyunk zárt, kis csoportokban beledobva a létezésbe", hanem van valaki, aki értéket-értelmet ad mindannak, ami az embert körülveszi, sőt értelmet ad magának a létezésnek is. A szakrális művészet a maga sokféleségében képes arra, hogy reményt és jövőt adjon az embereknek – mondta Erdő Péter, felidézve a 2007-ben rendezett budapesti Városmisszió jelmondatát. 

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta, a múzeum örömmel vesz részt a rendezvénysorozat programjában, amely immár ötödik éve sok-sok kincset, értéket hoz felszínre.

Schmittné Makray Katalin köszöntő levelét Kesik Gabriella, a közművelődési osztály főosztályvezetője olvasta fel. A művészet gazdagít, erkölcsi táplálékként, gyógyírként szolgál azokra a sebekre, amelyeket a hétköznapok során szerez az ember - fogalmazott köszöntőjében a köztársasági elnök felesége.

Az ünnepségen a Magyar Rádió Gyermekkórusa a szent zene alkotásait - Palestrina, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán kórusműveit szólaltatta meg.

A közönség a megnyitó ünnepség után a Szilárdfy Zoltán katolikus pap, művészettörténész gyűjteményéből készült tárlatot tekinthette meg. A "Krisztus arca megvilágít minket" című kiállításon többek között rézmetszetek, tusrajzok, ikonok láthatók, október 2-ig.

Az V. Szakrális Művészetek Hete fővédnöke Erdő Péter bíboros és Schmittné Makray Katalin. A rendezvénysorozat keretében Magyarországon és a határon túli területeken mintegy 200 ingyenesen látogatható programot tartanak.

A gazdag programkínálatról a www.ars-sacra.hu oldalon lehet tájékozódni.

Korábbi beszámolónk a rendezvénysorozatról itt olvasható

Magyar Kurír

Fotó: MTI, Beliczay László

(nk)