Megkezdődött a Máltai Szeretetszolgálat kárpátaljai segélyakciója

Külhoni – 2015. március 7., szombat | 18:05

Ötszáz nélkülöző családnak visz élelmiszercsomagot Kárpátalján ezen a hétvégén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet egy hete hirdetett gyűjtést 1350-es adományvonalán a váratlanul nehéz helyzetbe került családok megsegítésére – adja hírül a Máltai.hu.

Megkezdte az adományok kiosztását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A gyűjtés tovább folytatódik a 1350-es adományvonalon és az OTP-nél vezetett 11784009-20200776 számú bankszámlán.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat február utolsó hétvégéjén nyitotta meg 1350-es adományvonalát a kárpátaljai családok megsegítésére, miután az ukrán valuta összeomlása miatt elszabadult árak a kisnyugdíjasokat, a minimálbérből élő és a nagycsaládos embereket egyik napról a másikra nehéz helyzetbe hozták, sokak számára a mindennapos megélhetés költségei is megfizethetetlenné váltak.

Az első segélyakciót a Beregszászon és a környező 13 településen szervezte meg a Máltai Szeretetszolgálat. Miután az ukrán határon jelenleg nem lehet segélyszállítmányokat átvinni, a karitatív szervezet helyben vásárolta meg az adománycsomagokba szánt tartós élelmiszereket, ami az üzletek árukészletének mennyisége miatt már önmagában is több napot vett igénybe. A hétvégére elkészült az ötszáz csomag, ezeket két napon át osztják a szervezet önkéntesei.

Az adományt a városban húsz éve működő Máltai Szeretetszolgálat irodáján összeállított lista alapján osztják ki, a dobozokat házhoz viszik a nélkülöző családoknak. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt mondta: a Szeretetszolgálat a kárpátaljai településekre visz segítséget, de nemzetiségre való tekintet nélkül minden rászoruló családnak segít.

Az akció első napjáról az MTI tett közzé beszámolót:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely egy hete hozta létre a hívásonként 250 forinttal támogatható 1350-es adományvonalát, az eddig összegyűlt pénzből 500 segélycsomagot állított össze Ukrajnában vásárolt tartós élelmiszerekből. A 3–4 ezer forint értékű, lisztet, cukrot, rizst, borsót, kekszet, konzerveket és étolajat tartalmazó csomagokat a Beregszászon és a környékbeli falvakban élő egyedülálló idős emberekhez és rászoruló nagycsaládokhoz juttatja el a szeretetszolgálat beregszászi járási szervezete.

Mint Makuk János, a beregszászi járási szervezet elnöke a sajtónak elmondta, a segélyszervezet sok ezer élelmiszercsomagot tudna szétosztani Beregszászon és a hozzá tartozó járásban, valamint Kárpátalja többi térségében, mivel napról napra nő azoknak az embereknek, családoknak a száma, akik és amelyek az elszabadult árak miatt nem tudják megvásárolni a legalapvetőbb élelmiszereket sem. Hozzátette, a Máltai Szeretetszolgálat határidő nélkül folytatja Kárpátalján a rászorulók támogatását a gyűjtés során befolyó pénzadományok függvényében.

Ukrajnában, így Kárpátalján is aggasztó a lakosság jelentős részének szociális helyzete, mivel a nemzeti valuta elértéktelenedése következtében ugrásszerűen megnőttek az árak. Február utolsó hetében a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében 245 százalékkal emelkedett a búzaliszt, 172 százalékkal a száraztészták, 193 százalékkal a cukor és 162 százalékkal az étolaj ára. Az ukrajnai havi átlagnyugdíj alig haladja meg az ezer hrivnyát (jelenleg közel 11 ezer forint), míg a minimálbér összege 1218 hrivnya, ráadásul Kárpátalján az országosnál 25 százalékkal alacsonyabb a havi 2804 hrivnyát kitevő átlagbér.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria