Megkezdte működését a Forráspont Lelkigondozó Szolgálat Szegeden

Hazai – 2017. május 11., csütörtök | 18:05

Május 9-én a Katolikus Ház dísztermében tartották a Forráspont Lelkigondozó Szolgálat ünnepélyes megnyitóját. A rendezvényen elhangzott: a Forráspont az a hely, ahol meghallgatnak minden betérőt, és azt üzenik minden fiatal számára, nincs egyedül.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kiss-Rigó László megyéspüspök arról beszélt a megnyitón, a történelemben valószínűleg mindig úgy érezték a kortársak, felgyorsult az élet. Úgy gondolhatták, és gondolhatjuk mi is, sok tekintetben hatékonyabb, érdekesebb lett az életünk, ám az is megfigyelhető, hogy éppen az előbbiek miatt egyre zsugorítja az ember egyes növények és állatok életterét – mint ahogy saját „őshonos területét”, a társadalmat is. Ez veszélyezteti a fizikai és lelki egészségünket is. A megyéspüspök felhívta a figyelmet: mindenkit érinthet a testi és szellemi immunrendszer romlása, s ilyenkor a fizikai segítségen túl szükség van szellemi-lelki támogatásra is. Ezt szolgálja az a projekt, amelynek keretében megkezdte működését a Forráspont. „Ez a szakszolgálat nem egy pályázati lajstromszámmal ellátott porhintés, hanem valódi együttműködésen alapuló, egymás kiegészítésével dolgozó önkéntesek, szakemberek közössége” – hangsúlyozta a püspök, sok sikert kívánva a további munkához.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora beszédében rámutatott, hogy az egyetemre bekerülő fiatalok egyrészt kevesebb lehetőséget kapnak az önálló élettel való szembesülésre, másrészt felbomlottak azok az egyetemi csoportok, amelyek korábban számos problémát kezelni tudtak. Világosan látható, hogy szükség van olyan támaszra, mint amilyet a Forráspont nyújthat a fiataloknak. A rektor kitért egy felmérésre, amelyből kiderült, hogy az SZTE-s hallgatók a többi egyetemhez képest nagyobb arányban veszik igénybe az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szolgáltatásait, ami Szabó Gábor szerint nem azt jelenti, hogy az idejáró fiataloknak több gondjuk lenne, inkább azt, hogy többen értették meg, hogy van segítség, és tudják, hova lehet fordulni. Ám ebből a fajta segítségből sosem lehet elég, ezért is tartja pozitívnak a Forráspont megnyitását, és arra számít, hogy a jövőben még többet kell tenni ezen a téren a fiatalokért.

Tajti Péter, a szolgálat szakmai vezetője az összefogás fontosságát emelte ki, amelynek köszönhetően létrejöhetett a Forráspont. Elmondta, minden szegedi egyházi kollégiummal együttműködnek, de nyitottak a többi kollégium irányába is. „Ez az a hely, ahol meghallgatásra talál minden betérő” – fogalmazott, majd hozzátette, minden fiatalnak azt üzeni a Forráspont, hogy nincs egyedül. A pályázati projekt három évre szól, de a szakmai vezető szerint ez nem egy feladat, amit bizonyos ideig el kell végezni, hanem egy misszió a fiatalok boldogulásáért. Elmondta azt is, hogy bár a szakszolgálat keresztény értékeket hordoz, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül mindenkit szívesen fogadnak.

Az előzményekkel kapcsolatban elhangzott, hogy amikor Serfőző Levente püspöki helynök egyetemi lelkészként dolgozott és a Szent Imre Szakkollégiumot vezette, azt tapasztalta, hogy a fiatalok időnként olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor nem elég egy barát, szülő vagy lelkivezető segítsége, hanem ennél többre van szükség.

A mintát, hogy miként is működhet egy ilyen hely, a budapesti Oázis Lelkigondozó Központot adta, majd tavaly megjelent egy pályázat, amit meg is nyertek, s amelynek projektgazdája a Világi Apostolok Közössége, míg konzorciumi partnere a Szent Imre Szakkollégium. Így nyithatta meg kapuit a Forráspont Lelkigondozó Szolgálat.

A díjmentes szakszolgálat munkatársai meghallgatják a betérőt, bármilyen témakörben is lenne szüksége tanácsra, útmutatásra, segítségre. Fő tevékenysége az egyéni kísérés, ami személyenként maximum öt alkalmat foglal magában. Tréningeket is szerveznek elsősorban az egyetemi kollégiumok lakói számára, valamint családfókuszú kurzusokat terveznek indítani szeptembertől. Elindították a „Térj-be-órák” programot is, ami azonnali segítséget kínál azok számára, akik még nem tudják, hány alkalommal, de beszélgetni szeretnének egy szakemberrel, lelki vagy pszichológiai témában.

A Forráspont munkatársai szerdán és csütörtökön 14 és 16 óra között várják a fiatalokat Szegeden, a Dugonics tér 12. szám alatt található Katolikus Ház alsó szintjén, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodahelyiségében. Bejelentkezni közösségi oldalukon, telefonon a 20/368-9412-es számon, vagy személyesen a Forráspont Lelkigondozó Szolgálatnál lehet.

Forrás: Varga Anna/Szegedma.hu

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria