Megnyílt a 30. Szent István Könyvhét – Átadták a Stephanus-díjakat

Kultúra – 2023. május 15., hétfő | 14:18

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a 30. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 15-én Budapesten. A megnyitón Marton József teológust és Sáry Pál jogtörténészt Stephanus-díjjal tüntették ki.

A megjelenteket Farkas Olivér, a 175 éves Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntötte. Mint elmondta, a jubileumi, 30. könyvhéten – mely május 15. és 19. között várja az érdeklődőket a budapesti Ferenciek terén – 29 kiadó mintegy hétezer kötetével és több mint 70 újdonságával találkozhat az olvasó. Ezt követően Sarbak Gábor, a SZIT elnöke mutatott be néhányat a könyvhét újdonságai közül. Kiemelte közülük Marton József Az Úr feddhetetlen szolgája és Sáry Pál Az ókeresztény állambölcselet vázlata című kötetét.

A Stephanus-díj a SZIT és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja. 1993-tól az évente megrendezett Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján adja át a Társulat fővédője és az Alapítvány elnöke, irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik. A díjat idén teológiai kategóriában Marton József, míg irodalmi munkásságáért Sáry Pál jogtörténész kapta. A kitüntetéseket Erdő Péter bíboros, prímás, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át Sáry Pálnak és Marton Józsefnek.

Sáry Pál méltatását Komáromi László jegyezte és Sarbak Gábor olvasta fel. A díjazott 1970-ben született Miskolcon. Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte. Római joggal professzora, Zlinszky János ösztönzésére kezdett foglalkozni. 1998-tól a Miskolci Egyetem (ME) Római Jogi Tanszékének főállású oktatója, a következő években végigjárta az egyetemi ranglétrát.

2003-ban szerzett PhD-fokozatot, 2012-ben habilitált. 2012-től az ME Római Jogi Tanszékének vezetője, emellett 2014-től a Jogtörténeti és Jogelméleti Intézet igazgatója. A Miskolci Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának és a PPKE Jogtörténeti Tanszékének oktatója. 2005-től 2014-ig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Miskolci Területi Bizottsága Állam- és Jogtudományi Szakbizottságának titkára volt. Több szaktudományos kiadvány szerkesztője és szakmai szervezet tagja. 2020-tól a Szent István Tudományos Akadémia (SZITA) tagja, 2021-től a SZITA Jog- és Társadalomtudományi Osztályának titkára. Közel kétszáz tudományos publikációja jelent meg. Egyik kötete Jézus perével és a Szent Pál elleni eljárással foglalkozik. Sáry Pál a kereszténység megjelenését, elterjedését vizsgálja, összekapcsolva a történészi szemléletmódot a jogi látásmóddal. Nős, felsége Gedeon Magdolna jogtörténész, római jogász. Egy gyermekük van.

Sáry Pál a díjat megköszönve kifejtette, a SZIT által kiadott monográfiái mind a kereszténységgel foglalkoznak, nem véletlenül, hiszen ő maga is Jézus vonzáskörébe került. Mint elmondta, ez a díj arra ösztönzi, hogy munkáját még nagyobb odaadással végezze.

Marton József laudációját Tóth Tamás egyháztörténész, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mondta el. A kitüntetett a Maros megyei Székelykálban született 1950-ben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérvárott végezte 1969–75 között. 1992-ben a PPKE Hittudományi Karán szerzett teológiai doktori fokozatot. Márton Áron püspök szentelte pappá 1975-ben. Ötévnyi lelkipásztori szolgálat után 1980 őszétől Jakab Antal püspök a gyulafehérvári hittudományi főiskola patrológia-, katekétika- és homiletikatanárává nevezte ki, majd 1985-től egyháztörténelmet is oktatott. Ettől kezdve a gyulafehérvári pasztorálteológiai intézet egyháztörténelem- és patrológiatanára. Oktatói munkája mellett kilenc évig vezette a világiak teológiai képzését. 1996-ban aktívan részt vett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának megszervezésében. 1996-tól napjainkig egyháztörténelmet és patrológiát tanít a hittudományi főiskolán.

1996-ban a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen elnyerte az egyetemi tanár fokozatot. 1996-tól nyugdíjba vonulásáig a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának egyetemi tanára, 15 éven át dékánja volt. 2008–12-ig ugyanitt a pasztorálteológiai intézet tanulmányi igazgatójának tisztségét is betöltötte. 1999-ben megszerezte a doktoráltatási jogot. Marton József oroszlánrészt vállalt a hitoktatók képzésében is.

1999-től 2007-ig az erdélyi Sapientia Kuratórium alapító tagja, az utolsó négy évben alelnöke. A megalakult Erdélyi Magyar Egyetem vezetőtanácsának tagja. A Studia Latina Catholica (Kolozsvár) és a Studia Theologica Transsylvaniensia (Gyulafehérvár) folyóirat alapítója és főszerkesztője. Marton Józsefnek ezek mellet számos egyházi célt szolgáló egyéb beosztásai is voltak. Kutatási területe Márton Áron püspök hagyatéka. Személyében az Egyház és a tudomány fáradhatatlan szolgáját tisztelhetjük.

A kitüntetést megköszönve Marton József elmondta, ez a díj nem csak neki szól, hanem azoknak is, akik életében és munkájában segítették.

Erdő Péter bíboros, prímás megnyitóbeszédében arra mutatott rá, hogy a latin editio és editor fogalmak a gladiátori viadalokra vezethetők vissza. Manapság a könyvkiadásban is rejlik hasonló, hiszen a könyvhét izgalommal várt ünnep, a könyvek maguk is küzdelemre hivatottak, és azért „mennek ki a pályára”, hogy diadalmaskodjanak az érdektelenség, a pesszimizmus felett. Végül a főpásztor ünnepélyesen megnyitotta a Szent István Könyvhetet.

A rendezvényt a Gaudete vonósnégyes játéka tette színesebbé.

A Szent István Könyvhéten, a budapesti Ferenciek terén várjuk kedves olvasóinkat a Magyar Kurír–Új Ember pavilonnál. Saját kiadású könyveink a könyvhét idején 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria