Megnyílt a zirci apátsági sörfőzde

Megszentelt élet – 2015. augusztus 10., hétfő | 19:23

Megnyílt az ország első apátsági sörmanufaktúrája Zircen. Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 5-én, a sör világnapján került sor a Zirci Ciszterci Apátságban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Magyarországon újdonságnak számít, hogy az egyházi intézmények megpróbálnak valamiféle innovatív módszerrel, a lehetőségeket kihasználva saját megélhetési forrást is teremteni – mondta Dékány Árpád Sixtus OCist főapát a sajtó képviselőinek.

A sörfőzésnek évszázadokra visszanyúló hagyománya van Zircen; ezt tükrözi az arborétumban található Seres-tó neve is, valamint a mellette álló épület, melyet sörháznak neveznek a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal. Egy 1735-ös historia domus (’háztörténet’: a rendház fontosabb eseményeit tartalmazó könyv – a szerk.) tanúskodik arról, hogy a török kiűzése után kezdődött meg a sörfőzés Zircen.

A zirci apátság pincéjében kialakított sörfőzdében készülő háromféle sör receptjét hazai szakemberek állították össze: egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel, illetve egy belga típusú ale sörkülönlegességgel lép piacra az apátság – tájékoztat a sörfőzőmester, Kovács Krisztián.

„Ahhoz, hogy igazán egyedi és zamatos legyen egy élelmiszer-ipari termék, szívvel-lélekkel kell dolgozni. Azok, akik ezt létrehozzák, megtermelik, úgy tekintenek rá, mint saját gyermekükre. Nálunk, szerzeteseknél ez különösen fontos, hiszen a munka a személyes életünk megszentelődését is szolgálja” – idézi a főapátot a Zirc.hu, a város hivatalos honlapja.


Németh Gábor könyvtárvezető a megnyitón beszélt a zirci sörfőzés múltjáról: a 18. században Zircet újjáalapító heinrichaui szerzetesek honosították meg; ekkor épült a sörfőzde. A munkálatokhoz szükséges vizet az angolkerti tóból nyerték, majd miután megnövekedett igény mutatkozott az új ital iránt, külön kutat ástak erre a célra. A sörfőzés valamikor a 19. század második felében szűnt meg – olvasható a Zirc.hu oldalon.

A ciszterci műemlékkönyvtár plakátkiállítással készült az eseményre, a tárlatot szeptember 20-ig lehet megtekinteni. Németh Gábor kiemelte a maga korában különlegességnek számító Porter sörről készült 1926-os reklámot. A nyomtatványok a háború előtti időszakig mutatják be a különböző sörgyárak termékeit.


Tóth Gergely, a Zirci Apátsági Manufaktúra ügyvezető igazgatója elmondta: a sörfőzde mintegy 150 millió forintból épült meg, és becsléseik szerint három-öt év alatt akár meg is térülhet a beruházás; eddig mintegy száz vendéglátó-ipari egység jelezte, hogy árusítani kívánják a zirci söröket.


A három sört augusztus 15-én, a Bakonyi Betyárnapok alkalmával kóstolhatja meg a nagyközönség Zircen; az apátsági sörfőzdét pedig hamarosan szervezett keretek között lehet látogatni.

Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra; Feol.hu; Fülöp Máté/Hvg.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria