Megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok közösségi háza

Külhoni – 2018. október 11., csütörtök | 15:34

Magyarok Nagyasszonya ünnepének előestéjén, október 7-én megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok közösségi háza. A Pozsony belvárosában álló egyházi ingatlanban kialakított helyiségekben tartják ezentúl összejöveteleiket a magyar katolikus közösség hitéleti, ifjúsági és családcsoportjai.

 

„Magyar népünk évszázadokon át kiemelkedő volt a Mária-tiszteletben. Őseink sorába állva szeretnénk az egyik legszebb ünnepünk, Magyarok Nagyasszonya főünnepének vigíliáján az új közösségi ház kertjében kialakított Mária-barlangnál közös imával kérni az Isten áldását azon helyiségekre, amelyekben rendszeresen találkoznak majd a pozsonyi magyar katolikusok, és főként azokra az emberekre, akik ehhez a közösséghez tartoznak” – mondta Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora a házavató ünnepségen.

Három helyiség és a hozzá tartozó udvar képezi a hívek új találkozóhelyét, amelyet az Egyház tulajdonában lévő ingatlanban alakítottak ki Pozsony belvárosában, a Ferienčík utca 7. alatt. A cél a közösség megújítása és megerősítése, a ház csupán eszköze, helye azoknak a jó kezdeményezéseknek, korábban megszületett jó ötleteknek, amelyek megvalósításra várnak. „Ez most már csak rajtunk múlik, akik ma alkotjuk a katolikus hívek közösségét, és hajlandók is vagyunk tenni érte” – emelte ki Molnár Tamás atya.

Az áldás és a közös ima után a hívek megtekintették a szépen berendezett, felújított helyiségeket, amelyek alkalmasak kisebb és nagyobb csoportos foglalkozásokra. A legkisebbekre is gondoltak a gyereksarok kialakításával, a könyvtár pedig elmélyült olvasásra vagy csendes beszélgetésekre várja az ide betérőket. A faliújságon napi bontásban találhatók a programok, illetve a közösség legfrissebb hírei. Tamás atya megköszönte, hogy az elmúlt években a magyar nagykövetség befogadta a pozsonyi magyar katolikus közösség tagjait, falai között működtették a Korona társalgót.

Egyúttal köszönetet mondott a munkáért, amely most már az egyházi ingatlanban folytatódhat. „Stanislav Zvolenský érsek atya ismeri a magyar katolikusok aktivitásait, s azt, hogy milyen sok különböző csoport működik a közösségen belül. Helyigényünket jogosnak ítélte, és rendelkezésünkre bocsátotta ezeket a helyiségeket. A bérleti díjat is átvállalta, nekünk csak a rezsiköltségeket kell fedeznünk. Ez nagyon nagy segítség, köszönet érte” – fogalmazott a lelkipásztor.

S hogy milyen közösségi életre ad lehetőséget a ház? Itt tartják majd a hitélettel kapcsolatos összejöveteleket, az elsőáldozásra, a bérmálkozásra való felkészülést és az óvodások hittanóráit. Az új magyar közösségi házban otthonra találnak a cserkészek, szerdánként az ifjúsági szentmise után a magyar egyetemisták, a házaspárok párkapcsolati műhelye, illetve a különböző imacsoportok.

Forrás: Haják Szabó Mária/ma7.sk

Fotó: Vician András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria