Megnyitották Győrben az Istvánffy Benedek barokk zeneszerző életművét bemutató kiállítást

Kultúra – 2016. szeptember 23., péntek | 11:33

Szeptember 19-én nyitották meg a szentmártoni (ma Pannonhalma) születésű barokk zeneszerző, Istvánffy Benedek (1733–1778) életművét bemutató tárlatot a győri Richter János Hangversenyteremben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Istvánffy Benedek – A 18. század magyar géniusza című kiállításon a Győri Egyházmegyei Levéltár kottatárához tartozó Istvánffy-művek mellett látható egy Veszprémben, valamint két Kismartonban (Eisenstadt) őrzött kotta.

Ősz Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóhelyettese a tárlat megnyitóján kiemelte, a 18. századi zeneszerző Győr büszkesége. Ősz Gábor bevezetője után felcsendült Istvánffy Benedek Gregor Joseph Werner Missa Coena Domini miséjéhez írott Gloria tétele, melyet a győri székesegyház Palestrina kórusa és a Győri Filharmonikus Zenekar zenészei adtak elő, Katona Tibor székesegyházi karnagy vezényletével.


Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora hangsúlyozta, mindannyiunk közös felelőssége, hogy Istvánffy Benedek örökségét ápoljuk: a levéltárosok feladata, hogy a meglévő kottákat megőrizzék és esetleg még újabbakra bukkanjanak; a zenetörténészeké, hogy munkásságát feldolgozzák és kutassák; a zenészeké, hogy műveit eljátsszák, a zeneszerető közönségé pedig, hogy értően meghallgassa.

Ezt követően Farkas Zoltán zenetörténész, a kiállítás kurátora végigkalauzolta a látogatókat a tárlaton. Elmondta, Istvánffy Benedek életművének kutatása során többek között Bárdos Kornél, Dobszay László és Vavrinecz Veronika szerzett érdemeket.


A tárlat október 24-ig tekinthető meg a győri Richter János Hangversenyteremben.

A Győri Egyházmegyei Levéltár Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű iratmentő programja keretében, a Magyar Rádió, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával tavaly megújulhatott Istvánffy Benedek Jam virga Jesse florescit kezdetű karácsonyi graduáléjának kottája.

A Győri Filharmonikus Zenekar Istvánffy Benedek tiszteletére bérletet indít, amelynek hangversenyein 18. századi zeneszerzők, Händel, Bach, Mozart és Salieri zenedarabjait lehet meghallgatni.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Marcali Gábor/GyőrPlusz, Arató György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria