Megrongálták Monor és Gomba között az útszéli kőkeresztet, eltűnt a korpusz

Hazai – 2018. június 29., péntek | 14:49

Június 24-én, vasárnap vette észre Szabó Rudolf, hogy a földjén hitből, kegyeletből, az egyházközség nagy örömére emelt keresztet megrongálták: a kereszt csupa korom, a korpusznak csak az összetört kézfejeit találták meg. Azonnal feljelentést tett a rendőrségen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szabó Rudolf és Potyi Katalin 2014 pünkösdjén emeltették a keresztet földjükön, hitből és őseik iránti tiszteletből. A Monorról Gomba felé vezető közút balra elágazik az olajkút felé – nem sokkal az elágazás után található a kereszt, Vaktete-dűlőn, ahol a tetepusztai kedvelt kirándulóhely kezdődik. A környék lakói szívesen mennek ki imádkozni, visznek virágot, öntözik a virágokat, gyertyát gyújtanak.

Immár hagyomány, hogy a monori egyházközség ott tartja a szabadban a búzaszentelést: az idősebbek autóval, a gyerekek, fiatalok, családok pedig kerékpárral zarándokolnak el a helyszínre, ahol Paszternák Tamás plébános szentmisét mutat be, a Szabó család pedig agapéval várja a népes hívősereget.

A műmárvány keresztet Kampfl János készítette; a korpuszt Lengyelországból hozatták, különleges műanyagból készült. „Én vagyok az út, az igazság és az élet” – áll a kereszt talapzatára vésve az idézet János evangéliumából.

Szabó Rudolf elmondta: felfoghatatlan számukra, ami történt. Hetente öt-hat alkalommal járnak feleségével a kereszthez, vasárnap is éppen virágot ültetni, locsolni ment ki.

Az elkövetők valószínűleg tüzet rakhattak, de valójában nem tudják, mi történt: a kereszt kormos, a megrongált korpusz eltűnt. A virágok teljesen épek, ami arra utal, hogy kifejezetten a keresztet érte a rongálás. „Mindenkit hatalmas kár ért, nem értjük, ki van fordulva magából ez a világ” – tette hozzá szomorúan.

Fotó: Szabó Rudolf; Dóczy László

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria